Je bent gescheiden en met elkaar verbonden via de kinderen. Tijdens de scheiding had je nauwelijks tijd en ruimte om je bezig te houden met iets anders dan praktische, financiële en emotionele zaken en natuurlijk met de kinderen. En misschien was het soms zelfs alleen maar overleven. Nu de rust weer enigszins is weergekeerd en je zowel terug kijkt als vooruit kijkt, vraag je je misschien af wat de relatie met je ex nu inhoudt.

Afscheid.
Heb je echt afscheid genomen van je relatie als partners? Heb je (samen) stilgestaan bij alles waar je dankbaar voor bent? Zijn er zaken die nog nooit uitgesproken zijn en die je misschien pas onlangs besefte? Ook wanneer je al jaren uit elkaar bent kan het niet bewust en op een diep niveau afronden van een relatie er toe leiden dat nieuwe relaties niet helemaal lekker lopen of dat de kinderen lijden onder jouw niet verwerkte pijn.

Een ceremonie of ritueel.
Er zijn verschillende manieren om daar iets mee te doen. Een scheidings-ceremonie, een ritueel, geeft de mogelijkheid om op een diep niveau afscheid te nemen van wat geweest is en open te staan voor wat gaat komen.
Hoor je dat goed? Een scheidings-ceremonie of ritueel? Ja, met z’n tweeën, of met de kinderen, of samen met familie en vrienden om je heen. Door een ritueel moment te creëren met familie en vrienden, kan dat voor iederéén van waarde zijn. Het zet aan tot loslaten van oude vormen en openstaan voor wat nu is en wat gaat komen.

Door de eeuwen heen.
Overgangsrituelen komen in alle culturen al eeuwenlang voor. Ze doen een deur dicht en openen een nieuwe deur.  Met rituelen na een scheiding kunnen er dingen gezegd worden die nog nooit gezegd zijn, het kan je helpen om de laatste verwachtingen en restjes emotie een plekte geven. Het geeft ons de mogelijkheid om op een diep niveau los te laten, zodat we zware gevoelens niet eeuwig met ons mee hoeven te zeulen.

DSC_0216 (200 x 300)

Eerlijkheid.
Rituelen verdiepen en roepen op tot eerlijkheid over relaties.
Wanneer je dit met elkaar doet creëer je samen een nieuwe, persoonlijke, sociale en gemeenschappelijke identiteit.
Je bevestigt op een dieper niveau dat dit nu jullie waarheid is. Hiermee ontstaat een nieuwe vorm die voelbaar en zichtbaar is voor de kinderen. Dit is een serieuze actie, en serieus is niet zwaar! Een ceremonie is een viering.

DSC_0217 (200 x 300)

Van partnerschap naar een ouderschaps-relatie.
Een scheidings-ceremonie helpt het punt te creëren waarop je stilstaat bij de overgang van partnerschap naar ouderschap. Met dankbaarheid voor wat er was en is. Toestaand dat er ook pijn is en beseffend dat ouderschap een nieuwe vorm gaat krijgen. Stilstaan en één of meerdere rituelen uitvoeren is waardevol voor de kinderen en voor de ouders omdat daarmee respect zichtbaar en voelbaar wordt. Ook zorgt een scheidings-ceremonie er voor dat er rust komt en dat hardnekkige gewoontes die ouders hebben minder snel terugkomen in de opvoeding van de kinderen.

Het resultaat.
Het resultaat is dat jullie wortelen in een nieuw gekozen relatievorm.
Een ander mooi resultaat is dat de kwaliteit van jullie ouderschap hierdoor zichtbaar en voelbaar verbetert. Een scheidingsceremonie geeft kinderen het gevoel dat papa en mama er voor hen zijn, ook al wonen ze niet meer samen. Hoe respectvoller en liefdevoller de ouders naar elkaar zijn, hoe makkelijker het voor het kind is om die bedding te blijven voelen.

DSC_0218 (200 x 300)

Bekende ceremonies en rituelen.
De rituelen die we goed kennen zijn: de kerstboom versieren, paaseieren beschilderen, vieringen in de kerk, de synagoge of moskee. Een trouwerij, een begrafenis. We kennen ook de persoonlijke rituelen: het naar bed brengen, voorlees/gekdoen ritueel. Een familiefluitje dat iedereen herkent. Je hebt ook persoonlijke rituelen. Zo steek ik iedere ochtend een kaarsje aan zodra ik opgestaan ben. Ons leven zit vol rituelen, het is ook daar dat de verdieping van het leven plaats vind. Daarbij staan we stil en ervaren we de rijkdom van ons leven.

Ik geloof in de kracht van ouderschap.
Ik nodig ouders die gescheiden zijn uit om op de drempel te gaan staan. De drempel waar een deur dichtgedaan wordt en waar er ook weer eentje open gaat. Ik geloof dat ouders voorbij hun eigen ongemak kunnen gaan, voorbij boosheid en frustratie, om zo waardevolle voorbeelden voor hun kinderen te worden.

Welke vormen zijn er?
1. Volledige ceremonie.
Je kunt de scheidings-ceremonie helemaal gefaciliteerd krijgen, net zoals dat bij een bruiloft gebeurt. Samen met de ceremonieleider bepaal je hoe het er uit gaat zien, wanneer, waar, met wie, wat het kost en hoe lang het duurt.

2. Voorbereiding tot ceremonie.
Je kunt er ook voor kiezen om de voorbereidingen te doen met de ceremonieleider, maar de feitelijke ceremonie of het ritueel samen, zonder iemand erbij.

3. Variaties.
Er zijn allerlei variaties mogelijk. Met en zonder familie, met en zonder kinderen. Jullie geven met of zonder hulp je eigen rituelen vorm.

4. Een ritueel voor jou alleen.

DSC_0219 (200 x 300)

Soms, om wat voor reden dan ook, is het niet mogelijk om iets samen te doen. Dan kun je ook voor jezelf een ritueel doen. Bij een volledige ceremonie raad ik je aan om voorafgaande aan de gezamenlijke vorm ook zelf rituelen te kiezen waarmee je stilstaat bij dit kantelpunt. Dit kun je alleen doen, al heb je er vaak meer aan als je je laat helpen.

In mijn volgende blog zal ik voorbeelden geven van een scheidings-ceremonie en van verschillende individuele en gezamenlijke rituelen. Ik geef je dan diverse mogelijkheden waar je zelf of met hulp, mee aan de slag kunt.

Wat denk jij dat een scheidings-ceremonie of een ritueel zou kunnen betekenen voor jou, je kinderen en voor andere ouders en kinderen die met een scheiding te maken hebben?

Onder deze tekst kun je je reactie geven.
Heb jij je scheiding met een ritueel of een ceremonie afgerond? Dan horen we graag jouw verhaal. Wellicht inspireert het andere ouders.