Scheidingsceremonies

Rituelen helpen bij het inslaan van een nieuwe weg

Twee mensen die elkaar ontmoet hebben, die een liefdesrelatie hebben gehad, getrouwd zijn geweest of partners waren, die samen kinderen hebben gekregen staan op hun eigen wijze stil bij de overstap van partners naar samenwerkende ouders.

Scheidingsceremonie in de duinen bij Bergen aan zee.

Dankbaar en een shift in hoe we tegen relaties aan kunnen kijken. De ceremonie volgde op een aantal afspraken die ik met deze ouders had. Afspraken waar gekeken kon worden naar alles wat de relatie heeft gekend, waar pijn, teleurstelling, schuld, dankbaarheid, inzicht in patronen in de loop van de weken een plek kregen….en nog zullen krijgen. 

De rauwe en rouwkant en de schoonheid van een volgende stap in verbinding. De stap van partners naar samenwerkende ouders. Loslaten en vieren gingen hier hand in hand. Niets wordt over geslagen. Alles wat is komt in het licht. De schaduw, de pijn en de fijne dingen die blijven. De zon en de wind, de koekoek die tijdens het hele ritueel haar roep liet horen, de vliegjes die dansten om onze hoofden en die weer verdwenen zoals ook onze gedachten en meningen.

Wie nieuwsgierig is…vraag gerust…ik zal er de komende tijd meer over gaan vertellen in blogs en vlogs.

Het is echt mogelijk dat onze relaties van vorm veranderen zonder dat we de verbinding hoeven te verliezen.
En ieder zal met respect de vorm kiezen die past. 

Een ritueel of ceremonie vorm geven

Rituelen en ceremonies zijn eeuwenoud. Ze helpen ons om te gaan met moeilijke, blijde en intense situaties. Een scheidingsceremonie kan net die laatste lijntjes die nog te maken hebben met jullie partnerschap doorknippen, die nooit gezegde sorry of stilgehouden dankbaarheid voor wat er wel was en is. Het is belangrijk om afscheid te nemen van je relatie, net zoals je elkaar verwelkomt d.m.v. een trouwceremonie of ander ritueel. Een scheidingsceremonie kan problemen op lange termijn voorkomen en maakt de kans veel groter dat kinderen geen of minder last hebben van de issues die te maken hebben met jullie (ex-)partnerschap.

Het is een soort rituele schoonmaak, tijdens, direct na of langere tijd na de officiële scheiding. Je stapt over een drempel en je wordt je op een dieper niveau bewust van zowel de pijn als de dankbaarheid die een relatie met zich meebrengt. Het toelaten en loslaten van de allerlaatste inzichten, gevoelens en emoties geven ruim baan aan de toekomst. Zo kun je weer met een schone lei beginnen, als ouders.

De vorm van de ceremonie bespreken we als jullie voor het eerste gesprek komen. Ik heb een flink scala aan mogelijkheden waar we samen uit kunnen kiezen. Jullie inbreng en ideeën zijn belangrijk. De ceremonie bestaat uit minimaal 2 samenkomsten voorafgaande aan de scheidingsceremonie of het ritueel zelf. Daarnaast is contact tussendoor mogelijk en is er na de ceremonie of het ritueel een afrondend gesprek. Het basisbedrag is € 595,-. Het uiteindelijke bedrag bespreken we in het eerste gesprek en is afhankelijk van eventuele extra wensen.

Een scheidingsceremonie kan ook jaren na de scheiding nog plaatsvinden. Dat was in ieder geval zo bij Thony en Irma die na jaren besloten dat ze de laatste tussen hen in staande onderwerpen wilden bespreken om schoon schip te maken. Hun kinderen vroegen na een paar weken: wat is er gebeurd? Jullie zijn zo aardig tegen elkaar!

Het verhaal van Irma en Thony

Irma: omdat we door co-ouderschap erg verbonden zijn, is het soms moeilijk te zien of die verbinding er nog was als stel of als ouders. Destijds kwam alles in een stroomversnelling. Er was veel te regelen rondom de scheiding en het zorgen voor de kinderen. Ook het leven met mijn nieuwe partner vroeg om aandacht. Toen er rust kwam en ik het verdriet had verwerkt, kwam ik erachter dat ik nooit echt een punt had gezet achter mijn partnerrelatie met Thony.

Thony: ik wilde stilstaan bij de afstand die er al wel of niet was. Ik was benieuwd of er nog wat uitgesproken moest worden.

Irma: ik merkte dat het belangrijk is om afscheid te nemen van je relatie als man en vrouw, net zoals je elkaar verwelkomt als man en vrouw d.m.v. een trouwceremonie. Door iets symbolisch te beëindigen, wordt dit voelbaar in mijn leven. Ik vond het mooi om met Thony om de berg te lopen in het bos en als het ware door de tijd te lopen. Bij elke leuke of minder leuke mijlpaal in ons leven samen, stonden we even stil om het hier over te hebben. Door uit te spreken waar we mee zaten of waar we verdriet of plezier bij hadden, konden we deze herinnering echt een plek geven. Het houten hart waar we persoonlijke dingen op konden schrijven, vond ik ik echt een prachtig idee. Door iets op te schrijven gaat het letterlijk en figuurlijk de wereld in. Ik vond het mooi om met het houten hart zeven stappen van elkaar vandaan te lopen (het aantal jaren dat we gescheiden zijn) en elke stap bewust te nemen en te bedenken wat er in elk jaar gebeurde. Daarna liepen we rustig naar elkaar toe. Ik vond het prachtig om daarna met de foto van onze kinderen in de hand elkaar een omhelzing te geven, om elkaar te bedanken voor alles.

Thony: ik vond de ceremonie apart en ook wel onverwacht. We hebben kort besproken hoe we de relatie ervaren hebben, waarna we de zeven jaren na de scheiding hebben doorgesproken. Dat ging wat sneller, mede doordat ik die tijd als rustiger ervaren heb. Daarna hebben we rustig afscheid genomen en elkaar bedankt. Het daadwerkelijke afscheid op het eind was kort, maar ik vond het echt goed, leuk, een soort opluchting.

Irma: ik vond het fijn dat Anne van tevoren een vragenlijst naar mij had gemaild voor het intake gesprek. Door dit mee te nemen en samen door te nemen, konden we echt to the point komen. Daarna hebben we email contact gehad om de puntjes op de i te zetten. Dat voelde voor mij als een goede voorbereiding op de ceremonie zelf.

Thony: ik vond het belangrijk om eerst zelf te kijken wat ik leuk/goed vond. Ik wilde niet te veel poespas, maar wel een boodschap overbrengen. Irma bleek het zelfde te willen. Geen kinderen erbij. Die hebben we het daarna verteld. We waren beiden dankbaar bij het afscheid.

Irma: Anne, ik vond je een zachte en krachtige vrouw met beide benen op de grond, heel aards en in verbinding. Ik vond de rust die jij uitstraalde heel fijn. Je leidde het in en liet ons daarna samen om de ceremonie te doen. Ik vond dat je ons mooi begeleidde, vooral toen er bij mij emoties vrij kwamen. Door wat jij zei op het juiste moment, kon ik er vanaf een afstand naar kijken in plaats van dat ik er door meegezogen werd. Oude emoties en dingen van vroeger kon ik toestaan en daarna weer van me af laten glijden. Ik vond het mooi hoe je liet zien dat je geraakt was door ons. Dat je je kwetsbaar opstelde maar tegelijk ook krachtig was om ons goed te kunnen begeleiden door het proces.

Thony: ik heb jou als heel rustig ervaren. Je nam voldoende afstand, terwijl je op de juiste momenten de draad weer oppakte.

Irma: na de ceremonie voelde ik me opgelucht. Ik kon voelen dat ik echt een punt achter onze relatie als geliefden had gezet. Ik voel me nu alleen nog verbonden met elkaar als ouders. Ik voel meer openheid naar mijn nieuwe partner en ik voel voor hem meer liefde dan ooit. Ik voel mij opgelucht dat ik eindelijk oprecht tegen Thony kon zeggen dat het me spijt dat ik hem gekwetst heb toen ik hem alleen liet om op reis te gaan. Ik kon de afgelopen weken aan de kinderen merken dat wij ons werk gedaan hebben.

Thony: de komende weken zal er vast nog meer naar boven komen. Ik voel me rustiger. Ik voel me ook zekerder.

Met dank aan Thony en Irma

‘Ik heb veel van je gehouden, ik heb je graag gegeven wat ik je gegeven heb. Ook jij hebt me veel gegeven en ik houd dat in ere. Voor datgene wat tussen ons ontspoord is, neem ik de verantwoordelijkheid voor mijn aandeel. En nu laat ik je gaan in vrede.’
Bert Hellinger

Zo kan het ook

In Japan is de scheidingsceremonie een bekend fenomeen.
Na de tsunami van 2004 realiseren veel mensen zich dat ze niet het leven leven wat bij hen past of niet samen zijn met de persoon die bij hen past. Kijk hier voor een Japanse scheidingsceremonie.

 

Ondersteund door WordPress. Designed door WooThemes