Scheidings ritueel

Rituelen kunnen helpen bij het inslaan van een nieuwe weg.

Twee mensen die elkaar ontmoet hebben, die een liefdesrelatie hebben gehad, getrouwd zijn geweest of niet, die samen kinderen hebben gekregen staan op hun eigen wijze stil bij de overstap van geliefden naar samenwerkende ouders.

DSC09799 (300 x 200)

Een ritueel of ceremonie vorm geven

De vorm van de ceremonie is geheel afhankelijk van de wensen. De ceremonie kan samen plaatsvinden, maar kan ook met kinderen en met familie. Het kan binnen, maar ook in het bos. Ik kan de ceremonie volledig faciliteren, je kunt me ook één of twee keer consulteren om de ceremonie vervolgens zelf te doen. Ik heb een flinke rugzak aan mogelijkheden waar uit gekozen kan worden. Daarnaast is eigen inbreng natuurlijk evident. Een scheidings-ceremonie kan ook jaren na de scheiding nog plaatsvinden. 

Het verhaal  van Irma en Thony. 

Irma: Omdat we door co-ouderschap erg verbonden zijn is het soms moeilijk te zien of die verbinding er nog was als stel of als ouders. Destijds kwam alles in een stroomversnelling en zat ik midden in regel dingen rondom de scheiding en het zorgen voor de kinderen maar ook met een nieuw leven, met mijn nieuwe lover. Toen er rust kwam in de stroomversnelling en ik het verdriet van het afscheid nemen had verwerkt, kwam ik erachter dat ik nooit echt een punt had gezet achter mijn relatie met Thony.

DSC09849 (200 x 300)

Thony: Ik wilde stilstaan bij de afstand die er al of niet was. Ik was benieuwd of er nog wat uitgesproken moest worden.

Irma: Ik merkte dat het belangrijk is om afscheid te nemen van je relatie als man en vrouw, net zoals je elkaar verwelkomt als man en vrouw d.m.v. een trouwceremonie. Door iets symbolisch te beëindigen, wordt dit voelbaar in mijn leven. Ik vond het mooi om met Thony om de berg te lopen in het bos en als het ware door de tijd te lopen. Bij elke leuke of minder leuke mijlpaal in ons leven samen, stonden we even stil om het hier over te hebben. Door uit te spreken waar we mee zaten of waar we verdriet of plezier bij hadden, konden we deze herinnering echt een plek  geven. Het houten hart waar we persoonlijke dingen op konden schrijven, vond ik ik echt een prachtig idee. Door iets op te schrijven komt het letterlijk en figuurlijk in de wereld. Ik vond het mooi om met het houten hart zeven stappen van elkaar vandaan te lopen (het aantal jaren dat we gescheiden zijn) en elke stap bewust te nemen en te bedenken wat er in elk jaar gebeurde. Daarna liepen we rustig naar elkaar toe. Ik vond het prachtig om daarna met de foto van onze kinderen in de hand elkaar een omhelzing te geven, om elkaar te bedanken voor alles.

DSC09812 (300 x 200)

Thony: Ik vond de ceremonie apart en ook wel onverwacht. Kort bespreken hoe we de relatie ervaren hebben en daarna hetzelfde maar dan de tijd na de scheiding. Dat ging wat sneller, ook doordat ik die tijd als rustiger ervaren heb. Dan rustig afscheid nemen en bedanken. Het was een goed gevoel. De ceremonie gebeurde in een rustige bosrijke omgeving op een aparte plek.Het daadwerkelijke afscheid op het eind was kort, maar ik vond het wel echt goed, leuk, een soort opluchting.

DSC09835 (300 x 200)

Irma: Ik vond het fijn dat Anne van tevoren een vragenlijst naar mij had gemaild voor het intake gesprek. Door dit mee te nemen en samen door te nemen, konden we echt to the point komen. Daarna hebben we email contact gehad om de puntjes op de i te zetten. Dat voelde voor mij als een goede voorbereiding.

Thony: Ik vond het belangrijk om eerst zelf te kijken wat ik leuk/goed vond. Niet te veel poespas en wel wat woorden overbrengen. En dankbaarheid bij het afscheid. Irma bleek het zelfde te willen. Geen kinderen erbij. Die hebben we het daarna verteld.

DSC09854 (300 x 200)

Irma: Anne, ik vond je een zachte en krachtige vrouw met beide benen op de grond, heel aards en in verbinding. Ik vond de rust die jij uitstraalde heel fijn. Je leidde het in en liet ons daarna samen om de ceremonie te doen. Ik vond dat je het mooi begeleidde. Vooral toen er bij mij emoties vrij kwamen. Door wat jij zei op het juiste moment, kon ik er vanaf een afstand naar kijken in plaats van dat ik er door meegezogen werd. Oude emoties en dingen van vroeger kon ik toestaan en daarna weer van me af laten glijden. Ik vond het mooi hoe je liet zien dat je geraakt was door ons. Dat je je kwetsbaar opstelde maar tegelijk ook krachtig was om ons goed te kunnen begeleiden door het proces.

DSC09855 (300 x 200)

Thony: Ik heb jou als heel rustig ervaren en voldoende afstand nemend. En op juiste momenten de draad weer oppakkend. Leuk!

Irma: Na de ceremonie voelde ik me opgelucht
Ik kon voelen dat ik echt een punt achter onze relatie als geliefden had gezet. Ik voel me nu alleen nog verbonden met elkaar als ouders. Ik voel meer openheid naar mijn nieuwe partner en ik voel voor hem meer liefde dan ooit. Ik voel mij opgelucht dat ik eindelijk oprecht tegen Thony kon zeggen dat het me spijt dat ik hem gekwetst heb toen ik hem alleen liet om op reis te gaan. Ik kon de afgelopen weken aan de kinderen merken dat ze zich meer open stelden naar mij.

DSC09864 (250 x 167)

Thony: de komende weken zal er vast nog meer naar boven komen.Ik voel me  rustiger. Ik voel me ook zekerder.

Met dank aan  Thony en Irma

Websites Irma: www.naturalrunningcoach.nl en www.naturalrunningstore.nl

In Japan is de scheidingsceremonie booming business. Na de Tsunami realiseren veel mensen zich dat ze niet het leven leven wat bij hen past of niet samen zijn met de persoon die bij hen past.
Kijk HIER voor een Japanse ceremonie.

DSC09861 (350 x 233)

Ondersteund door WordPress. Designed door WooThemes