ERVARINGEN SCHEIDINGSCEREMONIES EN RITUELEN

Roos

We spraken over onderwerpen waar we nog nooit over gepraat hadden en die voor ons moeilijk waren en veel lading hadden.

Ik voelde me open en bereid. Toen ik zag dat Obbe ook open was naar jou en je toeliet ontspande ik en dacht ik, wow ze is goed. Toen voelde ik me veilig bij jou. Dit kan ze dacht ik.

Daarna vond ik dat je met veel zorgvuldigheid, nauwkeurigheid en liefdevolle aanwezigheid onderwerpen bij ons aanraakte. Het was een van de grootste inzichten voor mij dat we elkaar gemist hebben en hoe dat ontstaan is.

De weg naar de ceremonie toe was waardevol. De ceremonie heb ik echt beleefd als het moment dat we uit elkaar zijn gegaan als liefdespartners. Ik vond het prachtig. De mensen die er waren. Het voelde intiem, warm, open, met humor en liefdevol. Precies zoals ik het me gewenst had.

Obbe

De ceremonie voelde voor mij eerder verbindend dan uit elkaar brekend. De stappen naar de ceremonie toe, het inbouwen van vragen en duidelijk krijgen wat er tussen ons in stond vond ik verhelderend en mooi. Ik zag dat ik bepaalde patronen mee nam uit het verleden. Het voortraject van de ceremonie heeft me daar bewust van gemaakt.

Jij was volhardend en dat is een hele goeie eigenschap als je echt ouders wilt helpen om een volgende stap te doen. Daardoor zijn we ook echt ergens gekomen. Krachtig dat je steeds afstemde op de onderliggende communicatie-stroom. Ik vind het echt heel scherp wat je gezien hebt in die twee ontmoetingen die we met elkaar gehad hebben. En je hebt humor, dat scheelt ook.

We gaan op een nieuwe manier met elkaar verder als ouders.

Irma van Eijkelenborg

Anne vond ik tijdens de scheidingsceremonie een zachte kracht met beide benen op de grond, aards en in verbinding. Ik was blij met de rust die zij uitstraalde. Ze leidde de ceremonie in en liet ons daarna samen. Door wat zij zei op het juiste moment, toen er bij mij emoties vrijkwamen, kon ik er vanaf een afstand naar kijken in plaats van dat ik erdoor meegezogen werd. Ik voelde oude emoties en dingen van vroeger daarna van me af glijden.

Anne liet zien dat ze geraakt was door ons. Ze stelde zich kwetsbaar op en begeleide ons tegelijk ook krachtig door het proces. Ik vond het fijn dat Anne van tevoren een vragenlijst naar mij had gemaild voor het eerste gesprek. Door dit mee te nemen en samen door te nemen, konden we echt to the point komen. Daarna hebben we email contact gehad om de puntjes op de i te zetten. Dat voelde voor mij als een goede voorbereiding op de ceremonie zelf.

Thony

Ik vond de ceremonie apart en ook wel onverwacht. We hebben kort besproken hoe we de relatie ervaren hebben, waarna we de zeven jaren na de scheiding hebben doorgesproken. Dat ging wat sneller, mede doordat ik die tijd als rustiger ervaren heb. Daarna hebben we rustig afscheid genomen en elkaar bedankt. Het daadwerkelijke afscheid op het eind was kort, maar ik vond het echt goed, leuk, een soort opluchting.

Ik vond het belangrijk om eerst zelf te kijken wat ik leuk/goed vond. Ik wilde niet te veel poespas, maar wel een boodschap overbrengen. Geen kinderen erbij. Die hebben we het daarna verteld. We waren beiden dankbaar bij het afscheid.