SCHEIDINGSCEREMONIES en RITUELEN 

Rituelen helpen bij het inslaan van een nieuwe weg

Twee mensen die elkaar ontmoet hebben, die een liefdesrelatie hebben gehad, getrouwd zijn geweest of partners waren. Ze staan op hun eigen wijze stil bij de overstap van partners naar samenwerkende ouders.

Ben je gescheiden, dan kan je door een scheidingsceremonie of een ritueel stilstaan bij die nieuwe fase in het leven van drie of meer mensen. Een nieuwe fase voor ouders en voor kinderen, voor de familie en vrienden. ‘Partners zijn’ stopt en je gaat verder als samenwerkende ouders. Een samenwerking waarin je natuurlijk ook weer zaken tegenkomt waar het als partners juist misging. Een ceremonie of ritueel geeft je de mogelijkheid om te reflecteren. Ieder einde is een nieuw begin.

Met een schone lei verder gaan

Een scheidingsceremonie of ritueel doe je omdat rituelen helpen bij het zetten van een nieuwe stap, bij het loslaten en verder gaan, bij dankbaar zijn voor wat er was. Deze stap gaat vaak gepaard met nog onuitgesproken wensen, pijn en verlangens.

Dat geeft de mogelijkheid om met een schone lei verder te gaan.

MEER WETEN?

Een ritueel of ceremonie vormgeven

Rituelen en ceremonies zijn eeuwenoud. Ze helpen ons om te gaan met moeilijke, blije en intense situaties. Een scheidingsritueel kan net die laatste lijntjes die nog te maken hebben met jullie partnerschap doorknippen, die nooit gezegde sorry of stilgehouden dankbaarheid voor wat er wel was en is.

Het is belangrijk om afscheid te nemen van je relatie, net zoals je elkaar verwelkomt d.m.v. een trouwceremonie of ander ritueel. Een scheidingsceremonie kan problemen op lange termijn voorkomen en maakt de kans veel groter dat kinderen geen of minder last hebben van de issues die te maken hebben met jullie (ex-)partnerschap.

Hoe ziet jullie ceremonie of ritueel er uit?

Je stapt over een drempel en je wordt je op een dieper niveau bewust van zowel de pijn als de dankbaarheid die een relatie met zich meebrengt. Het toelaten en loslaten van inzichten, gevoelens en emoties geven ruim baan aan de toekomst.

De vorm van de ceremonie bespreken we als jullie voor het eerste gesprek komen. Ik heb een flink scala aan mogelijkheden waar we samen uit kunnen kiezen. Jullie inbreng en ideeën staan centraal. Er zijn minimaal 2 samenkomsten voorafgaande aan de scheidingsceremonie of het ritueel zelf. Daarnaast is contact tussendoor mogelijk en is er na de ceremonie of het ritueel een afrondend gesprek.

Wanneer doe je een ritueel om stil te staan en af te ronden?

Tijdens, direct na of langere tijd na de officiële scheiding kun je een ritueel of ceremonie doen. Tony en Irma besloten na 7 jaren dat ze de laatste tussen hen in staande onderwerpen wilden bespreken om schoon schip te maken. Hun kinderen vroegen een paar weken na de ceremonie: wat is er gebeurd? Jullie zijn zo aardig tegen elkaar!

Roos en Obbe besloten om al tijdens hun scheiding een scheidingsceremonie te doen.

Deze ceremonie in de duinen bij Bergen aan zee volgde op een aantal afspraken die ik met Roos en Obbe had. Afspraken waar gekeken kon worden naar alles wat de relatie heeft gekend, waar pijn, teleurstelling, schuld, dankbaarheid, inzicht in patronen in de loop van de weken een plek kregen…en nog zullen krijgen.

De rauwe en rouwkant en de schoonheid van een volgende stap in verbinding. De stap van partners naar samenwerkende ouders. Loslaten en vieren gingen hier hand in hand. Alles wat er is komt in het licht. De schaduw, de pijn en de fijne dingen die blijven. De zon en de wind, de koekoek die tijdens het hele ritueel haar roep liet horen, de vliegjes die dansten om onze hoofden en die weer verdwenen zoals ook onze gedachten en meningen.

Het is echt mogelijk dat onze relaties van vorm veranderen zonder dat we de verbinding hoeven te verliezen.

En ieder zal de vorm kiezen die past.

‘Ik heb veel van je gehouden, ik heb je graag gegeven wat ik je gegeven heb. Ook jij hebt me veel gegeven en ik houd dat in ere. Voor datgene wat tussen ons ontspoord is, neem ik de verantwoordelijkheid voor mijn aandeel. En nu laat ik je gaan in vrede.’

Bert Hellinger

Ervaringen

Toen Roos en Obbe besloten om een scheidingsceremonie te doen, waren ze nog aan het scheiden. Een bewuste overstap ging wat hen betreft met elementen uit hun trouwceremonie. Wat ze niet wisten was dat er nog bijzondere ontdekkingen gedaan werden over de tijd van hun huwelijk. Ontdekkingen die maakten dat er heling plaats kon vinden.

Download de ervaring van Obbe en Roos

Lees meer verhalen op de pagina met ervaringen

TV OPAMES MET OBBE EN ROOS
Obbe en Roos deden vlak na de ceremonie mee met ‘Liefde is’, Een programma van BNNVARA van Sophie Hilbrand.

Eind december 2018 kwamen zij in de aflevering ‘scheiden en uit elkaar gaan’ Helaas Hebben de programmamakers de opnames waar ze over de scheidingsceremonie vertelden niet opgenomen in het programma.  Bekijk hier de aflevering.

SCHEIDINGSCEREMONIES IN JAPAN

Zo kan het ook

In Japan is de scheidingsceremonie een bekend fenomeen.

Na de tsunami van 2004 realiseerden veel mensen zich dat ze niet het leven hadden wat bij hen paste of dat ze niet samen waren met de persoon die bij hen paste. 

TARIEVEN

Het basisbedrag van een scheidingsceremonie is € 595,- (exclusief eventuele extra voorbereidingen, catering en afhankelijk van het aantal mensen) Over het uiteindelijke bedrag spreken we in het eerste gesprek.

Past een scheidingsceremonie of ritueel bij jullie? Maak een vrijblijvende afspraak