RELATIE COACHING

Misschien ben je nog verliefd. Op een later tijdstip in de relatie vraag je je verwonderd af waar toch die reacties van jezelf en de ander vandaan komen. Tussen de regels door zie je jezelf en de ander reageren op een manier die verdacht veel lijkt op hoe je vader of je moeder het deden. Het kan ook zijn dat je een minder leuke versie van jezelf herkent.

Trots, nukkigheid, gelijk willen hebben en noem nog maar een paar patronen kunnen enorm in de weg zitten. Met je kinderen in gedachten kun je overwegen dat het tijd is voor een frisse wind door de tent. Herijken van ideeën en meningen. Pas op de plaats. Ieder voor zich nagaan waar de vastgeroeste gewoontes de boventoon zijn gaan voeren.

Vragen

 • kan ik respecteren hoe de ander het doet?
 • heb ik een eigen vervuld leven los van de ander?
 • wie wil ik zijn als voorbeeld voor mijn kinderen?
 • welk gedrag heeft me ver gebracht, maar mag ik nu loslaten?
 • ben ik blij met mezelf en als dat niet zo is…wie moet dat dan oplossen?
 • waar kan ik verantwoordelijkheid voor nemen en wat is aan de ander?
VAN BABY NAAR VOLWASSEN MENS

Onze reactiepatronen zitten in de weg, onze gewoontes. Die neurologisch gebaande paden die geactiveerd worden voordat we er erg in hebben. Toch? Toen we geboren werden deed alles het vanzelf. Het baby’tje poepte, het at.  Ik, jij, wij waren één met alles. Er was geen onderscheid tussen mama en jij, papa en jij. Langzaam komt de informatie binnen. “Juiste” informatie en “onjuiste” informatie.

Op een bepaald moment ontstaat “ik en de ander”. Voor onze veiligheid waren we als kind overgeleverd aan wat anderen ons vertelden. Waar of onwaar en echt of onecht. Wij namen dingen aan, of niet. Soms hadden we geen keuze of waren we ons niet bewust dat we zouden kunnen kiezen. Er werd voor ons besloten. Zo zat het gedachtegoed wereldwijd lang in elkaar.

Voortschrijdend inzicht

Soms heel jong of later in de pubertijd, wanneer jongens en meisjes gaan ontdekken dat er meer mogelijkheden zijn om ergens naar te kijken, wordt de “eigen waarheid” gezocht. Gelukkig weten veel mensen de weg te vinden naar een vervuld en authentiek leven, maar er zijn ook heel veel mensen die dat niet lukt.

Intrinsieke motivatie en authenticiteit zijn van deze tijd. Vroeger deed je zoals het hoorde, zoals het altijd ging. We zijn ons lang niet altijd bewust van onze klakkeloos aangenomen gewoontes, normen en waarden. We zijn dan ook nog steeds de nakomelingen van generaties lang doorgegeven vormen van leven die, zoals vaak blijkt, deels niet meer bij ons passen.

EEN VOORBEELD ZIJN VOOR DE KINDEREN

Ik kom nog even terug op de baby die we eens waren. We waren gewoon. ‘Zijn’ met een hoofdletter. Denk maar eens aan het kijken in de ogen van een klein mensje, net geboren, alsof je in het universum kijkt, onmetelijk diep, groots, weids.

Wanneer je iemand bent die mediteert dan weet je dat je die staat van zijn zelf kunt bereiken. Daar is niets zweverigs aan. Geen grens hebben, volledig aanwezig zijn in het moment kan vergeleken worden met de staat van de baby die je was. Nog leeg van de informatie van dit leven op deze aarde, nu. Dat betekent dat het vormen van je ego plaatsvond in die grootse, lege onmetelijke ruimte die je was en bent. Dat betekent dan ook dat jij geen ego bent, maar dat je er ééntje hebt. Eéntje die zowel juist als onjuist geïnformeerd is.

Nieuwe informatie

We hebben allemaal een sterk ego nodig om te kunnen functioneren op deze aarde, anders waren we hier niet gekomen. Zoals ik ernaar kijk, zijn we hier niet gekomen om op een berg verlicht te gaan zitten zijn. Ik denk dat we met ons bewustzijn de mogelijkheid hebben om ons ego opnieuw te informeren en om een plek in te nemen waar we kunnen bijdragen. Ieder van ons op onze eigen unieke wijze. Lang leve mediteren. Daarmee oefenen we om aanwezige en aandachtige mensen te worden. Zijn we bereid om te blijven leren, ons opnieuw te laten informeren? Onze kinderen zullen ons er dankbaar voor zijn.

Als wij ons ego opnieuw informeren dan ontstaat er een nieuwe situatie. We kunnen kiezen voor volwassen antwoorden op situaties die in ons dagelijkse leven ontstaan. Reactiepatronen, waar we allemaal zo’n last van hebben kunnen langzaam verdwijnen. Daarvoor is het wel nodig dat je tijd investeert, in jezelf en in je relatie.

Tarieven

Of pakket I volstaat of er wat meer uren nodig zijn, pakket II, beoordelen we samen op basis van jullie situatie.

 • Pakket I is €445,-  5 uur live en/of online (Zoom)
  Betaling direct na het eerste gesprek.
 • Pakket II is €685,- 8 uur live en/of online (Zoom)  
  Betaling direct na het eerste gesprek.
 • Voor een volledig Coaching-Traject betaal je €2250,-
  Vraag me om te kijken hoe dit traject er voor jullie uit zou kunnen zien.
  De mogelijkheden binnen het traject zijn ruim, maar natuurlijk niet helemaal onbeperkt.
  Het maximum aantal uren in dit traject is 30 uur.
  Betaling direct na het eerste gesprek.

Is het voor jullie moeilijk om elkaar te bereiken? Wil je graag op een goede manier uit elkaar of in een nieuwe vorm samen verder, maar loopt de communicatie steeds vast?
Dan boek je het beste een volledig Traject. Je krijgt dan precies de ondersteuning die jullie nodig hebben en je kunt zelf bepalen wanneer je er gebruik van maakt. (onbeperkt houdbaar zo lang ik dit werk doe 🙂 

 

LIEFDE EN PIJN IN RELATIES

Bijgevoegde PDF over liefde en pijn in relaties is geschreven door Mauk Pieper. Dit is hoofdstuk 14 uit mijn boek ‘hoe vertellen we het de kinderen’ Respectvol scheiden als een nieuw begin.

Deze kijk op relaties kan je een perspectief geven zoals je er nog niet eerder naar gekeken hebt. Mauk laat zich breed inspireren door leraren en denkers die een integrale kijk op mens-zijn hebben en is de vader van onze dochter.

Hij is senior trainer van de Venwoude Levensschool, gespecialiseerd in Integrale Ontwikkeling: Daarbij is er aandacht voor lichamelijke sensaties, gevoelens en emoties, je relationele patronen, je manier van denken en beschouwen en voor de roep van je hart en ziel.

mauk.nu

Download de pdf