In tijden van spanning en ruzie, nieuwe situaties en onverwachte veranderingen hebben we vrijwel allemaal de neiging om naar de ander te kijken, naar de ander te wijzen of de ander de schuld van iets te geven.
Daarna komen we tamelijk beduusd tot de conclusie dat het resultaat van ons contact niet is wat we verwacht hadden of wat we wensen.
Conclusie…daar vinden we de antwoorden niet.
Daar vinden we niet de toekomst die we wensen.

Waar dan wel?
Bij en in onszelf.

We weten het vaak wel. Verbeter de wereld, begin bij jezelf, maar het is niet vanzelfsprekend als je heftige gevoelens hebt, boos of teleurgesteld bent. Wat kun je dan anders doen en hoe doe je dat?

Een korte uitleg.

Extra motivatie om het anders te doen.
Jullie kinderen hebben last van jullie ”gedoe”, sterker nog, omdat jullie hun voorbeelden zijn, denken zij dat dit zo hoort. Ze gaan jullie nadoen.
Jullie kinderen hebben ook last van het gedoe omdat het pijn doet om je ouders zo bezig te zien. Je kinderen zijn 50% jou en 50% je partner.
Zodra je de ander beschuldigd, beschuldig je onbewust ook jouw kind.
Zelfs als ze er niet bij zijn, krijgen ze hier de energie van mee.
Vergis je niet, ze weten, zien, horen en voelen veel meer dan jij denkt.

Drie gouden tips

Tip 1 gaat over hoe jij je over jezelf voelt.
Hou je van jezelf? Wanneer ik deze vraag aan mensen in mijn praktijk stel, dan is het antwoord altijd eerlijk. Niemand kan hier over liegen. Antwoorden als: steeds meer, nog niet genoeg, nee, huilen en ja zijn antwoorden die ik het meeste hoor. Prachtige informatie om mee aan de slag te gaan. Je persoonlijke ontwikkeling oppakken is over het algemeen een kaartje kopen voor een bewustere toekomst. Zorg dat je blij wordt met jezelf, dan is het ook makkelijker voor een ander om van jou te houden.

Tip 2 gaat over jou en jullie verleden.
Toen jullie elkaar voor het eerst tegen kwamen keek je dwars door de conditioneringen heen, zag je niet de patronen maar een mens waar je verliefd op was of van hield. Je zag de ander precies zoals deze was.
Daarna, in de loop van jullie leven na de wittebroodsweken begonnen de overlevingsmechanismen, de gewoontes, aannames, invullingen en irritaties. Dat gaat niet over wie jullie in essentie zijn, dat gaat over hoe jullie doen. Beiden namen jullie veel mee uit jullie verleden, van ouders en grootouders, trauma’s, gewoontes en die botsen vaak … niet wie jullie in essentie waren!

Tip 3 gaat over het omdraaien van je overtuiging.
Wanneer jullie beiden kunnen zien dat je elkaar bent gaan zien door de brillen van overleven, gewoontes aannames, overtuigingen enz., dan is het tijd om te onderzoeken wat er waar is. Tijd om vragen te stellen die je misschien nog nooit gesteld hebt. Tijd om sorry te zeggen waar je kunt zien dat je de ander pijn hebt gedaan.
Tijd om te kijken welke relatie er mogelijk is als partners in ouderschap.
Meer weten?
> Denk eens aan een APK na de scheiding of een SCHIP traject.