De beste investering die je na je scheiding kunt doen.

door | 9 reacties

Je bent gescheiden en met elkaar verbonden via de kinderen. Tijdens de scheiding had je nauwelijks tijd en ruimte om je bezig te houden met iets anders dan praktische, financiële en emotionele zaken en natuurlijk met de kinderen. En misschien was het soms zelfs alleen maar overleven. Nu de rust weer enigszins is weergekeerd en je zowel terug kijkt als vooruit kijkt, vraag je je misschien af wat de relatie met je ex nu inhoudt.

Afscheid.
Heb je echt afscheid genomen van je relatie als partners? Heb je (samen) stilgestaan bij alles waar je dankbaar voor bent? Zijn er zaken die nog nooit uitgesproken zijn en die je misschien pas onlangs besefte? Ook wanneer je al jaren uit elkaar bent kan het niet bewust en op een diep niveau afronden van een relatie er toe leiden dat nieuwe relaties niet helemaal lekker lopen of dat de kinderen lijden onder jouw niet verwerkte pijn.

Een ceremonie of ritueel.
Er zijn verschillende manieren om daar iets mee te doen. Een scheidings-ceremonie, een ritueel, geeft de mogelijkheid om op een diep niveau afscheid te nemen van wat geweest is en open te staan voor wat gaat komen.
Hoor je dat goed? Een scheidings-ceremonie of ritueel? Ja, met z’n tweeën, of met de kinderen, of samen met familie en vrienden om je heen. Door een ritueel moment te creëren met familie en vrienden, kan dat voor iederéén van waarde zijn. Het zet aan tot loslaten van oude vormen en openstaan voor wat nu is en wat gaat komen.

Door de eeuwen heen.
Overgangsrituelen komen in alle culturen al eeuwenlang voor. Ze doen een deur dicht en openen een nieuwe deur.  Met rituelen na een scheiding kunnen er dingen gezegd worden die nog nooit gezegd zijn, het kan je helpen om de laatste verwachtingen en restjes emotie een plekte geven. Het geeft ons de mogelijkheid om op een diep niveau los te laten, zodat we zware gevoelens niet eeuwig met ons mee hoeven te zeulen.

DSC_0216 (200 x 300)

Eerlijkheid.
Rituelen verdiepen en roepen op tot eerlijkheid over relaties.
Wanneer je dit met elkaar doet creëer je samen een nieuwe, persoonlijke, sociale en gemeenschappelijke identiteit.
Je bevestigt op een dieper niveau dat dit nu jullie waarheid is. Hiermee ontstaat een nieuwe vorm die voelbaar en zichtbaar is voor de kinderen. Dit is een serieuze actie, en serieus is niet zwaar! Een ceremonie is een viering.

DSC_0217 (200 x 300)

Van partnerschap naar een ouderschaps-relatie.
Een scheidings-ceremonie helpt het punt te creëren waarop je stilstaat bij de overgang van partnerschap naar ouderschap. Met dankbaarheid voor wat er was en is. Toestaand dat er ook pijn is en beseffend dat ouderschap een nieuwe vorm gaat krijgen. Stilstaan en één of meerdere rituelen uitvoeren is waardevol voor de kinderen en voor de ouders omdat daarmee respect zichtbaar en voelbaar wordt. Ook zorgt een scheidings-ceremonie er voor dat er rust komt en dat hardnekkige gewoontes die ouders hebben minder snel terugkomen in de opvoeding van de kinderen.

Het resultaat.
Het resultaat is dat jullie wortelen in een nieuw gekozen relatievorm.
Een ander mooi resultaat is dat de kwaliteit van jullie ouderschap hierdoor zichtbaar en voelbaar verbetert. Een scheidingsceremonie geeft kinderen het gevoel dat papa en mama er voor hen zijn, ook al wonen ze niet meer samen. Hoe respectvoller en liefdevoller de ouders naar elkaar zijn, hoe makkelijker het voor het kind is om die bedding te blijven voelen.

DSC_0218 (200 x 300)

Bekende ceremonies en rituelen.
De rituelen die we goed kennen zijn: de kerstboom versieren, paaseieren beschilderen, vieringen in de kerk, de synagoge of moskee. Een trouwerij, een begrafenis. We kennen ook de persoonlijke rituelen: het naar bed brengen, voorlees/gekdoen ritueel. Een familiefluitje dat iedereen herkent. Je hebt ook persoonlijke rituelen. Zo steek ik iedere ochtend een kaarsje aan zodra ik opgestaan ben. Ons leven zit vol rituelen, het is ook daar dat de verdieping van het leven plaats vind. Daarbij staan we stil en ervaren we de rijkdom van ons leven.

Ik geloof in de kracht van ouderschap.
Ik nodig ouders die gescheiden zijn uit om op de drempel te gaan staan. De drempel waar een deur dichtgedaan wordt en waar er ook weer eentje open gaat. Ik geloof dat ouders voorbij hun eigen ongemak kunnen gaan, voorbij boosheid en frustratie, om zo waardevolle voorbeelden voor hun kinderen te worden.

Welke vormen zijn er?
1. Volledige ceremonie.
Je kunt de scheidings-ceremonie helemaal gefaciliteerd krijgen, net zoals dat bij een bruiloft gebeurt. Samen met de ceremonieleider bepaal je hoe het er uit gaat zien, wanneer, waar, met wie, wat het kost en hoe lang het duurt.

2. Voorbereiding tot ceremonie.
Je kunt er ook voor kiezen om de voorbereidingen te doen met de ceremonieleider, maar de feitelijke ceremonie of het ritueel samen, zonder iemand erbij.

3. Variaties.
Er zijn allerlei variaties mogelijk. Met en zonder familie, met en zonder kinderen. Jullie geven met of zonder hulp je eigen rituelen vorm.

4. Een ritueel voor jou alleen.

DSC_0219 (200 x 300)

Soms, om wat voor reden dan ook, is het niet mogelijk om iets samen te doen. Dan kun je ook voor jezelf een ritueel doen. Bij een volledige ceremonie raad ik je aan om voorafgaande aan de gezamenlijke vorm ook zelf rituelen te kiezen waarmee je stilstaat bij dit kantelpunt. Dit kun je alleen doen, al heb je er vaak meer aan als je je laat helpen.

In mijn volgende blog zal ik voorbeelden geven van een scheidings-ceremonie en van verschillende individuele en gezamenlijke rituelen. Ik geef je dan diverse mogelijkheden waar je zelf of met hulp, mee aan de slag kunt.

Wat denk jij dat een scheidings-ceremonie of een ritueel zou kunnen betekenen voor jou, je kinderen en voor andere ouders en kinderen die met een scheiding te maken hebben?

Onder deze tekst kun je je reactie geven.
Heb jij je scheiding met een ritueel of een ceremonie afgerond? Dan horen we graag jouw verhaal. Wellicht inspireert het andere ouders.

9 Reacties

 1. Patrick Timmermans

  Hoi Anne,

  Mooi dat je dit in de wereld zet. Een scheidingsceremonie als afronding van je tijd als partners samen. In mijn geval lijkt het me waardevol om alsnog zo’n ritueel te doen. Hoewel we als ouders goed door één deur kunnen heeft het ook zijn energetische uitwerking om een periode samen, hoe kort ook (half jaar), af te ronden.

  Hartegroet, Patrick

  Antwoord
 2. Anne Buiskool

  Zeker Patrick, We hebben vaak niet door hoe, op een subtiel niveau onbewuste verwachtingen, ideeën en meningen doorspelen. Stil staan op een voor ieder passende manier is een sleutel om los te laten. Er ontstaat letterlijk en figuurlijk ruimte voor iets nieuws.
  Dank voor je bijdrage

  Antwoord
 3. ALLES KIDS?! praktijk voor kiinderen en jingeren

  Wat een mooie en respectvolle manier om afscheid te nemen van het
  partnerschap. Voor kinderen lijkt mij dit ook heel helend en ontlastend. Ik hebook eens gelezen over rituelen zoals je trouwring omsmelten tot een nieuw sieraad.

  Antwoord
 4. Anne Buiskool

  Dank je wel voor je bevestigende bericht. In mijn volgende blog zal ik tips en voorbeelden geven van een ceremonie en rituelen die je al of niet met hulp kunt doen. Zelf heb ik nadat wij uit elkaar zijn gegaan een heel klein diamantje in mijn ring laten zetten. Een teken van een duurzame relatie tussen mij en de vader van mijn dochter. Een lichtpuntje voor een veranderde vorm.

  Antwoord
 5. Minjon

  Boeiend Anne, zo had ik er niet eerder over nagedacht. Bij een verlies na een overlijden is er ook een ceremonie, een bewust afscheid. Als je het zo bekijkt, is het best logisch om ook een ceremonie bij een scheiding te houden. Het lijkt mij voor de kinderen heel duidelijk, mits beide ouders (zoals je schrijft) liefdevol en respectvol met elkaar om gaan. Daarnaast kan het ook de energetische banden tussen de ouders verbreken, waardoor het echt een nieuwe start is.

  Antwoord
 6. Audrey

  Inderdaad heel respectvol om het op deze manier af te sluiten. Het huwelijk ben je per slot van rekening ook samen aangegaan door het te vieren, er dus bewust bij stil te staan. Niet minder logisch om het dan ook te ‘ontvieren’.

  Antwoord
 7. Anne Buiskool

  Hallo Audrey, dank voor je reactie. Jij noemt het “ontvieren” daar zit, zoals ik het lees iets in van het huwelijk of de vorm die er was ontbinden…bedoel je dat? Stil staan bij iets wat afgelopen is en verder gaan, is de binding die was loslaten. Ontvieren roept bij mij echter ook iets op wat niet over vieren gaat en je nieuwe vorm vieren is wel waartoe ik mensen uitnodig.
  Vieren dat je ouders bent en elkaar beiden een gelukkig leven wensen in een nieuwe vorm.

  Ik weet dat dit zeker in het begin van een scheiding vaak een onmogelijkheid lijkt, maar ik weet ook zeker dat alle ouders hun kinderen toewensen dat hun ouders goed met elkaar omgaan en gelukkig zijn.

  Dus ja Vieren, het leven vieren, ongeacht de omstandigheden een nieuwe stap zetten.

  Antwoord
 8. Lisette Giesen

  Heel mooi Anne om hier zo uitgebreid bij stil te staan!

  Antwoord
 9. Natalie

  Bedankt voor deze positieve kijk op scheiding. Het kan ook voor de kinderen de beste oplossing zijn. Toen mijn broer en schoonzus uit elkaar gingen, was mijn neefje ineens van zijn fopspeen af. Nu, jaren later, zijn ze een extended family waarvan de kleinkinderen een uitgebreid aantal grootouders hebben, die allemaal goed met elkaar omgaan.

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *