Vandaag is het weer de dag van de scheiding. Op 20 september 1792 werd de wet op de echtscheiding vastgesteld. Dat is 223 jaar geleden! Sinds 2010 is er rond die datum ieder jaar een dag van de scheiding in Nederland. Een dag waarop o.a door advocaten, mediators, scheidingbemiddelaars en kindertherapeuten aandacht op de kwaliteit van scheiden wordt gevestigd.

Later, vandaag, nu
Maar misschien lees jij deze blog wel veel later! Dan nodig ik je uit om het vandáág jouw dag van de scheiding te maken. Waar kun jij een verschil maken? Vóór, tijdens of na jouw eigen scheiding of de scheiding van een familielid, een vriendin, een buurman, een kind van gescheiden ouders. Nodig eens een kind uit om iets leuks te gaan doen als je vermoedt dat je het kind en/of de ouders daarmee een plezier doet of ontlast.

Maar er is meer aan de hand
In de aanloop naar deze blog las ik zo her en der wat verhalen over de dag van de scheiding op 11 september. Ik zag acties langskomen, er staan activiteiten op menig prikbord. Een goede zaak, want scheiden lijkt nog steeds taboe. Hulp vragen vinden ouders moeilijk. Kinderen zitten veelvuldig in de knel. Wat me opviel is dat de kinderen, er eigenlijk maar bekaaid afkomen. Natuurlijk willen ouders goed scheiden voor het welzijn van de kinderen. Vanzelfsprekend moet er een goed ouderschapsplan komen. De kinderen zijn echter vaak onzichtbaarder dan goed voor ze is.

Liefhebbende ouders zijn ook vaak boos, verongelijkt, onrustig en alleen.
Jij bent als ouder, heel begrijpelijk, veel met jezelf bezig. Je houdt van je kinderen, maar deze zwarte periode in je leven neemt veel ruimte in beslag. Kinderen voelen zich vaak niet gezien en gehoord. Niet omdat jij als ouder, hulpverlener of scheidingsbemiddelaar het kind niet ziet, maar omdat je het gereedschap en de kennis niet in huis hebt om kinderen echt te ondersteunen om te leren omgaan met de scheiding van hun ouders. Deze recente en confronterende Video op Villa Pinedo geeft een beeld van wat kinderen mee kunnen maken.

Loyaliteit, zorg en aandacht
Er spelen zoveel aspecten mee waar op gelet moet worden. De loyaliteit die kinderen naar beide ouders hebben is een groot en belangrijk onderwerp. Zelfs als je geen ruzie hebt, kan een loyaliteitsconflict voor problemen zorgen. Een voorbeeld: Een meisje van 15 jaar. Haar moeder vraagt een half jaar na de scheiding of ze haar nieuwe vriend wil ontmoeten. Het meisje is nieuwsgierig, vind het spannend en zou dat eigenlijk wel willen. Maar omdat haar papa nog steeds erg verdrietig is over de scheiding besluit ze toch om het niet te doen. Ik ga hier nu verder niet op in, maar noem wel een aantal boeken die de moeite waarde zijn om te lezen.

Boeken over scheiding:

  1. Aan alle gescheiden ouders, Marsha pinedo (ouders)
  2. Van alles twee, Martine Delfos (kinderen 4-7)
  3. En de kinderen scheiden mee, G Neuman & Patricia Romanowski (ouders)
  4. De prinses die droomde van Aardbeien, Tineke Toet (kinderen 4-8)

Zoek verder in de bibliotheek naar boeken die bij jou passen of vraag je boekhandel om een lijst uit te draaien, die je thuis rustig door kunt nemen. Ook staat er een grotere boekenlijst voor ouders, kinderen en jongeren bij de 100 tips die je aan kunt vragen op deze website, door je naam en mailadres in te vullen.

DSC_0090 (300 x 450)

Professionals die een kind kunnen helpen om zijn verhaal te vertellen:
Mensen die veel kennis in huis hebben, veel gereedschap en die ouders, kinderen, docenten, advocaten, mediators en scheidingsbemiddelaar kunnen helpen zijn:

  1. De K.I.E.S coaches (Kind In Echtscheiding Situatie) Door middel van spel, creatieve werkvormen en gesprek doorlopen kinderen met leeftijdgenoten een speciaal voor hen ontwikkeld programma over het proces van de scheiding. Kinderen leren beter om te gaan met de soms verwarrende situatie waarin zij verkeren en gevoelens beter te begrijpen en verwerken. Het is een spel en praatgroep voor kinderen in het basisonderwijs groep 4 t/m 8. KIES-groep voor jongeren in het middelbaar onderwijs.
    Vanaf vandaag mag ik mezelf KIES-coach noemen!
  2. Kinder behartiger De Kindbehartiger is een professional die er speciaal is voor kinderen in een scheiding situatie, om te luisteren naar hun stem en om hun wensen te vertalen richting ouders, belanghebbenden en het juridisch speelveld. Ook deze naam staat binnenkort op mijn visitekaartje. Jouw kind wordt gehoord en gezien.

De heppee app voor alle gescheiden ouders en hun kinderen.
En dan nog een groot cadeau: de co-ouderschap app voor kinderen en hun ouders, van Heppee. (In de testfase) Afgelopen week heb ik Thierry de Vries ontmoet van Heppee en ik denk dat jij en je kinderen er veel plezier mee zullen hebben. Bekijk de VIDEO en ontdek wat je allemaal met deze App kunt. To do lijstjes maken, agenda’s delen, mama nog even welterusten wensen, foto’s en video’s delen, verheugen op leuke uitjes en activiteiten, de kledingmaten van de kinderen. Vanaf oktober kunnen ook de android gebruikers deze app testen, nu alleen nog de IPhone gebruikers.

Meer lezen over ouders en scheiding?
Als je deze blogs nog niet automatisch krijgt (2x per maand), dan kun je je hiernaast inschrijven. Je ontvangt dan ook de 100 tips direct in je mailbox. Als jij vandaag, op de dag van de scheiding iemand vertelt over het gratis intake gesprek dat ouders met mij kunnen krijgen en diegene komt op gesprek, dan krijg jij iets van mij…Moet diegene wel even zeggen wie hem getipt heeft… Je vind mijn laatste blogs over Verplichte hulp bij scheiding wat vind jij? op het scheidings-platform van  “Nieuwe stap”

Goed nieuws, Scheiden via Skype!
Het is ook mogelijk om je scheiding voor een groot deel via skype te bespreken. Dit vertelden klanten met wie ik skypte tussen twee verschillende continenten:
Beste Anne,
Nogmaals bedankt voor het gesprek van gisteren. Het deed me echt goed om op deze manier over de kinderen (en onze relatie) te praten. Ik vond je input echt waardevol zowel als derde persoon in een gesprek als je kennis over de kinderen in deze situatie.
De andere ouder,
Ook van mijn kant nog eens een Dikke dank je wel! Ik ben heel blij dat ook “de vader van onze kinderen” de hulp wil aanvaarden en samen met jou wil werken. Toch een klein lichtpuntje in deze donkere periode…

Tot binnenkort. Hartelijke groet….en laat hieronder, in het reactie-veld jouw bericht achter.

Anne Buiskool 0610189786