Heb jij losse eindjes?
Is alles gezegd?
Nee? Kom dan in actie.
Maak schoon schip.

Quick scan
Jaren geleden heb ik me een gewoonte eigen gemaakt. In elke kring van mensen waar ik me bevind: familie, vrienden, gezin, collega’s, mensen in mijn opleiding, doe ik een quick scan. Ik vraag me af: zijn hier losse eindjes? Kan ik iedereen in de ogen kijken? Hangt er iets in de lucht? Is het schoon tussen mij en de ander? Zo’n scan gaat heel snel. Kwestie van seconden. In die seconden weet ik of er zaken zijn die niet afgemaakt zijn.

Kom in actie
Oud en nieuw leent zich bij uitstek om achter je te laten wat geweest is…maar dan wel graag met respect en met een open hart.
Het maakt niet uit of het een vriendin, je collega, je (aanstaande) (ex) man/vrouw of je kind is. Neem je voor om schoon het nieuwe jaar in te gaan. Elke opschoning heeft effect op jouw leven en op het leven van de mensen om je heen, zo ook het nalaten daarvan. En als je je realiseert dat er nog wat op te ruimen, te vragen of te zeggen is…kom dan in actie.
Grote verzoendag
In het Jodendom kent men Jom kippoer, grote verzoendag. Een dag waar iedereen het goed kan maken om schoon het joodse nieuwe jaar in te gaan. Oorspronkelijk gaat het daarbij niet om goed maken tussen mensen, maar om goed maken naar God. Zowel in de vele joodse geschriften als in de christelijke geschriften staat dat er geen sprake kan zijn van een vergeving van Godswege als ons hart onverzoenlijk is en blijft tegenover de naaste. Uiteindelijk gaat het er om of we bereid zijn om in liefde en vrede met onze naasten te leven. Waar we onderdeel uitmaken van een groter geheel, zijn we ook verantwoordelijk voor dat grote geheel.

Bezet en niet beschikbaar
De Quick scan stopt niet bij de onderkenning dat er iets niet lekker zit.
Mensen die me kennen, weten dat als ik iets op te schonen heb, ik dat ook zal doen. Wist je dat een los eindje, wrok, jaloezie, trots, mooi weer spelen, heel erg veel energie kost? Dat het je onbewust zodanig in de weg kan zitten dat je, zonder dat je het door hebt “bezet” bent, niet beschikbaar, niet open en dus ook niet ontvankelijk voor nieuwe mogelijkheden?

Erkennen en vergeven
Vandaag nodig ik je uit om zo’n quick scan te doen, zodat je schoon het nieuwe jaar in kunt. Zoek in gedachten of in het echt de mensen op met wie jij je leven deelt, met wie je werkt of die op één of andere manier een rol in je leven spelen. Denk er niet te lang over na. Je weet in een seconde of je iemand nog iets te zeggen of te vragen hebt.
Soms gaat het om situaties waar je niets mee kunt of om iemand die er niet meer is. Dan kun je de ander en/of jezelf vergeven.

Scheiding en opschonen
Voor ouders die gescheiden zijn of die gaan scheiden, is dit een mooi moment om even stil te staan. Is alles gezegd? Loop bijvoorbeeld de 100 tips van de website nog eens na en kijk of de kinderen krijgen wat ze nodig hebben. Vertel het, wanneer je achteraf ziet dat je iets hebt gedaan of gezegd wat pijnlijk was voor de ander. Verbind je met de ander zonder je schuldig te voelen.

Iedere dag een nieuwe jaar

Het is nu toevallig de laatste week van het jaar, maar eigenlijk is het iedere dag het begin van een nieuw jaar. Deze quick scan kun je iedere dag toepassen. Wanneer je de scan voor het eerst doet kan dit heel confronterend zijn. Het kan zijn dat je je realiseert dat je het één en ander te doen hebt. Wees blij dat je het doorhebt, dat kan je in de toekomst een hoop energie schelen.

Een klus!
Is de hobbel te groot, weet je niet hoe je het aan moet pakken? Word je overrompeld door emoties? Dan heb ik misschien een mooi eindejaarscadeau voor jou. Zodat je met een schone lei kunt beginnen. Om kans te maken op dat cadeau, gratis hulp met opschonen, schrijf je onder deze blog jouw ervaringen of je vragen. Schroom niet. Het is zo menselijk.

Jouw cadeau

Tussen nu en 15 januari geef ik 25 skype gesprekken a 45 minuten weg aan mensen die hieronder een bericht achterlaten.
Tijdens het gesprek help ik je om schoon 2015 te beginnen.
Lees je deze blog als de actie voorbij is, dan kun je me een bericht sturen. We bekijken dan samen wat ik voor je kan betekenen.