Vandaag alle aandacht voor kinderen, zij hebben immers niet gekozen voor de scheiding van hun ouders. Een poosje geleden was er een jongen in mijn praktijk, 9 jaar en in tranen. Hij was er toch echt van overtuigd dat hij de oorzaak was van de scheiding. Zijn gedrag, hoe hij omging met zijn zusje, hij wist het zeker. Gelukkig is het niet zo moeilijk om kinderen uit te nodigen om te vertellen, te spelen en dingen te maken, waardoor ze  uit eigen ervaring gaan zien dat het nooit waar kan zijn dat jij als kind de oorzaak bent van een scheiding. Ik interviewde Manon Ende van “Stoere Stappen”, kindercoach met een heel groot hart voor kinderen. Luister en kijk naar deze expert, die al heel veel kinderen geholpen heeft om met de scheidings situatie om te gaan, zodat ze zich weer blij en gelukkig kunnen voelen.

Poppenspel, toneel, dans, muziek, bewegingen etc.
Een kind gebruikt veel talen om duidelijk te maken wat er in hem/haar omgaat, hoe hij/zij zich voelt en waar hij/zij behoefte aan heeft. Het ene kind uit dit door middel van (moeilijk) gedrag, het andere kind in spel, tekeningen of door het schrijven van verhalen. En zo zijn er nog veel meer manieren waarin een kind laat zien hoe het met hem/haar gaat. Wat je vaak ziet, is dat de kinderen hun verdriet of boosheid pas laten zien wanneer het bij de ouders weer een beetje rustig is. Dan voelen ze ruimte. Dat is het moment dat ouders denken: ja maar dat hebben we toch al gehad, dat is toch allemaal achter de rug? En juist dan loopt Manon een stukje op met de kinderen.

Scheiden én de kinderen begrijpen
Manon van “Stoere Stappen” zegt: we willen kinderen graag begrijpen maar spreken soms gewoonweg een andere taal. Dit zorgt voor misverstanden. Kinderen worden niet goed begrepen. Ouders weten niet goed wat hun kind nou eigenlijk wil zeggen of laten zien. Dat is lastig en soms frustrerend voor beide partijen. Het is een beetje alsof je kind chinees spreekt. Je hoort het wel, maar je weet niet goed wat er bedoeld wordt. Bij de kinderen die Manon begeleid, probeert zij oog, oor en aandacht te hebben voor al de verschillende talen die kinderen bezitten en gebruiken. Ze luistert naar hun verhalen en vertaald dit richting de ouders. Zo kunnen de ouders kinderen weer beter leren begrijpen. Dat is waar ouders én kinderen uiteindelijk het beste mee geholpen zijn. 

Cadeau
Wil jij als ouder, grootouder of betrokkene bij een scheiding een cadeau van Manon ontvangen? Download dan hier
 In vijf stappen effectief communiceren met jouw kind


K.I.E.S. coaches
 (Kind In Echtscheiding Situatie)
Manon en ik zijn K.I.E.S coaches. In het hele land helpen coaches kinderen in het basisonderwijs, groep 4 t/m 8 en jongeren in het middelbaar onderwijs. Door middel van spel, creatieve werkvormen en gesprekken doorlopen kinderen met leeftijdgenoten een speciaal voor hen ontwikkeld programma over het proces van de scheiding. Kinderen leren beter om te gaan met de soms verwarrende situatie waarin zij verkeren en ze leren om gevoelens beter te begrijpen en te verwerken. De groepen worden op scholen gevormd. Ze kunnen door ouders of de school zelf aangevraagd worden.

K.I.E.S. voor mij is een programma dat Manon en ik beiden in onze eigen praktijk aanbieden. Geef je kind de ruimte om zijn/haar eigen proces te doorlopen!

Heb je het interview dat Manon van mij afnam, over scheidings-rituelen en ceremonies gemist, dan kun je dat alsnog HIER bekijken.

Ik wens je een top dag en vergeet niet het cadeau van Manon te downloaden!

Vertel ons hieronder in het reactieveld wat jij voor ervaringen hebt.
Anne Buiskool
anne.buiskool@planet.nl