Veel ouders en ook familie-leden en vrienden, denken dat het nieuwe leven kan beginnen als de rechtbank de scheiding heeft bevestigd. Als je niet getrouwd was, is er een moment waarop je elkaar aan kijkt en zegt: nu zijn we geen partners meer. Dit moment markeert dat jullie commitment naar elkaar als geliefden verbroken is. Een moment waarop je je opnieuw tot elkaar gaat verhouden als ouders. Maar vergis je niet, als je een gescheiden ouder bent vraagt dat om nieuwe vaardigheden. Het vraagt van jou en de andere ouder van jullie kind(eren) dat jullie met alle gewoontes die je nu eenmaal hebt en waar jullie niet uit kwamen, een nieuwe werkbare vorm van overleg en afstemming maakt. Hoe doe je dat als de credits op zijn? Als je geen potjes meer kunt breken? (debet wijst op een afname van… en credit op een toename van…) Dan doe je er alles aan om weer credits op te bouwen, zodat je elkaar weer kunt zien, horen en met elkaar kunt samen werken. Daarvoor dit recept.

Het wijzende vingertje: ja maar jij….
Afgelopen week realiseerde ik me dat bijna alle gescheiden ouders die ik afgelopen periode sprak een probleem hebben met het gedrag van de andere ouder. Dat wat tijdens de relatie niet meer goed ging is er nog steeds. Ik dacht: daar ga ik dan maar eens over schrijven. Ik ga een recept maken om de credits te vermeerderen. Hierbij nodig ik alle gescheiden ouders die zich aangesproken voelen uit om mee te doen met de hieronder beschreven uitdaging. Volg het recept en de aanwijzingen. 

We hebben een aantal ingrediënten nodig voor deze uitdaging.

  1. Een dosis moed. (is meestal wel op voorraad). 
  2. Onvoorwaardelijke liefde voor je kinderen. (vrijwel altijd binnen handbereik) 
  3. Inzicht in jezelf en je eigen onvolkomenheden. (mogelijk moet er een nieuw potje aangebroken worden). 
  4. Verantwoordelijkheid. (soms ver te zoeken, maar altijd aanwezig!) 
  5. Onvoorwaardelijk geven. (dit lukt alleen wanneer je alles doet om het recept zo goed mogelijk voor te bereiden. Geef het daarna weg zonder iets terug te verwachten).
  6. Een situatie uit het verleden, waar jij iets gedaan of gezegd hebt waar de ander verdriet of pijn door heeft ervaren. (steevast aanwezig in de aanloop naar een scheiding).

Waar moet je op letten:

  • Trots. (als dit ingrediënt aanwezig is, dan graag eerst even schudden en afromen).
  • Schuld. (bestaat niet, maar meestal wel hardnekkig aanwezig in de gedachten. Dit velletje moet je er echt aftrekken, anders blijft verantwoordelijkheid (4) onzichtbaar). Schaamte daarentegen kan behulpzaam zijn om je te verbinden met de ander.

Een nieuwe start als ouders.
De oude patronen gaan meestal onverminderd door en de credits die je vroeger naar elkaar had zijn vaak op. Wil je nieuwe credits opbouwen dan zul je daar de tijd voor moeten nemen. De ingrediënten die ik hierboven genoemd heb komen van pas als je besluit om credits op te bouwen en zo het ouderschap in een nieuwe vorm leven in te blazen. Ontvang credits door te geven. Ik heb inmiddels de ervaring dat het voor veel ouders werkt. Ik daag je uit om uit je comfortzone te komen. Én ik vraag je ook nog eens om het resultaat onder deze blog in het vak “geef een reactie” te schrijven. Zo kunnen andere ouders lezen wat jouw ervaringen zijn. 

shutterstock_83397490 (400 x 264)

Wat ga je met de ingredienten doen?
Met deze 6 ingrediënten ga je straks naar de andere ouder van je kinderen. Voorbereiding: in gedachten ga je terug naar 1 situatie waarin jij aanleiding bent geweest voor een conflict in jullie relatie. Het kan zijn dat je iets belangrijks vergeten bent, dat je geschreeuwd hebt of een scene gemaakt hebt waar de kinderen bij waren, dat je vreemd gegaan bent of iedere andere situatie waar jouw gedrag aanleiding is geweest voor een conflict, gevecht, onbegrip of een stille oorlog. Heb je dit moment? Dan kun je verder.

Hoe kunnen we nu omgaan met deze situatie?
Ten tijde van die situatie heb je bewust of onbewust gedaan wat jij dacht dat je moest doen of zeggen. Als dat niet zo was, dan had je het echt wel anders gedaan! Hiermee ontmantelen we schuld. Je hebt het echter wel gedaan. Je bent er wel verantwoordelijk voor. Wanneer je je schuldig voelt kunnen er meerdere dingen gebeuren. Je blokkkeert het, je blijft emotioneel, je zegt sorry vanuit schuld om ergens vanaf te zijn, maar je maakt niet echt contact met de ander. Of je doet net alsof het niet gebeurd is. Bedenk er nog maar een paar… Toen kon je daar dus kennelijk geen verantwoordelijkheid voor nemen. En nu? Achteraf, vandaag, kun je dat wel. Door ons te verbinden met de gevolgen voor de ander kunnen we zelfs jaren na het voorval of de gebeurtenis aan de andere laten weten dat we er op terug kijken met spijt. 

En die ander dan?
Die heeft toch ook van alles gedaan? Ja, en dat is niet jouw verantwoordelijkheid. Onvoorwaardelijk geven (ingredient 5) betekent dat je geeft zonder iets terug te verwachten. Stel je maar eens voor hoe het zou zijn als jouw ex sorry zegt uit de grond van zijn/haar hart, n.a.v. een situatie die heel pijnlijk is geweest. Wat gebeurt er met jou als je contact maakt en voelt dat het oprecht is. Mijn ervaring is dat het me raakt. Het raakt me zodanig dat ik me milder voel, tranen krijg, of juist een lach en later vaak ook herkenning door de erkenning. Als vanzelf zie ik ook mijn eigen aandeel in een ruzie of gebeurtenis. Opeens wil ik ook geven. Zo werkt dat als schuldig-voelen en trots uit de weg geruimd worden. Er kan op dat moment oprecht contact ontstaan, misschien wel voor het eerst in jaren. Waak er voor dat de ander ook meteen excuses voor haar of zijn aandeel gaat maken. Zeg dat je het graag wil horen, maar dat je eerst aandacht wilt geven aan hetgeen waar jij mee komt. 

Hoe gaat het recept leiden tot een betere samenwerking als ouders?
Met dit moment in gedachten ga je dus naar de andere ouder van je kind(eren). Het is echt belangrijk dat je dit doet vanuit volledige integriteit naar jezelf. Authentiek, van binnenuit. Lukt dat niet, dan is het nog geen tijd om te geven. Wacht dan tot je er wel klaar voor bent of vraag om hulp. Wanneer je wel de moed hebt (1) en verantwoordelijkheid wilt nemen (4) om dit te doen, wanneer je jezelf als voorbeeld ziet voor je kinderen (2), en met een terugblik ziet wat jouw aandeel is in een debakel (3 en 6),  dan is het tijd om onvoorwaardelijk jouw inzichten te gaan geven door je excuses aan te bieden. Precies op de manier en in de vorm zoals jij dat kan en wil. Let ook goed op het moment waarop je het doet! Het resultaat hangt grotendeels af van hoe congruent* je bent. Wordt het ontvangen door de ander? dan is je eerste credit weer bijgeschreven en kun je langzaam gaan bouwen aan je collega-ouderschaprelatie.

p.s als trotst en schuld langskomen …opzouten!
Veel plezier met dit recept.
Anne

Een scheidings-ceremonie of ritueel kan ook een flinke boost geven. Je maakt dan heel bewust de overgang van geliefden naar ouders en laat los wat geweest is. Wel zo fijn voor de kinderen!

Ik ben heel benieuwd naar jullie ervaringen en zie uit naar de verhalen hier onder in het reactie-veld. 

Wil je meer waardevolle informatie? Vraag dan de 100 gratis tips aan op deze website.
Lees eerdere BLOGS over een scheidings-ritueel, of andere onderwerpen met betrekking tot scheiden en kinderen.

*Wanneer we zowel non-verbaal als verbaal de zelfde boodschap wordt uitgezonden is er spraken van zogenaamde congruente communicatie.