Afgelopen maandag zat ik dan eindelijk tegenover Marsha Pinedo. (Dit was in 2014)
De vrouw die Villa Pinedo oprichtte en die samen met haar team in Nederland een groot verschil aan het maken is voor en met kinderen van gescheiden ouders. Ze werkt met de kinderombudsman, Ministerie van VWS en nog vele andere mensen die zich hard maken voor kinderen in een scheidingssituatie. Marsha is een veel gevraagde spreekster op diverse Podia m.b.t. kinderen en ouders die met een scheiding te maken hebben. Radio en tv weten haar te vinden. Wij delen de visie dat kinderen gehoord en gezien moeten worden en dat ouders meer aangereikt moeten krijgen om (v)echtscheidingen te voorkomen.

Het kind staat centraal, vraagt en geeft antwoord

Samen met haar team is het haar weg om via de stem van de kinderen de ouders bewust te maken. Het kind staat centraal. Niet alleen ouders, maar ook leraren, professionals en iedereen die te maken heeft met kinderen en scheiding. Inmiddels kan ieder kind vanaf 10 jaar een buddy krijgen en zijn er buddy’s opgeleid om kinderen door de moeilijke fases heen te helpen. Als deze opgeleide buddy’s zijn zelf ook kind van gescheiden ouders.
De website van Villa Pinedo is dus door kinderen en voor kinderen, maar je vind er ook een oudercursus en ik raad ouders aan om regelmatig een kijkje te nemen op de website, omdat ze zich door de verhalen van de kinderen beter kunnen verbinden met wat kinderen meemaken en nodig hebben.

En daar zat ik dan tegenover Marsha Pinedo…

De manier waarop ik werk is aanvullend. Als ouders zich bewust worden van de noodzaak  om met aandacht voor de kinderen te scheiden,  help ik ouders om met compassie die bewuste stappen te maken.
Een van de eerste opmerkingen die Marsha maakte  n.a.v. mijn website was: “ik ben vooral  geïnteresseerd in de scheidings-ceremonies zoals jij ze aanbiedt. Ik zou er wel eens bij willen zijn. Ik denk dat een ceremonie of ritueel een hele waardevolle afsluiting kan zijn. Een afronding van een liefdesrelatie en een nieuw begin als samenwerkende ouders”

Scheidingsceremonies en rituelen

marsha pinedo

Daar gaan we dan voor zorgen. (inmiddels is Marsha in 2017 aanwezig geweest bij een ceremonie van 2 ouders in de duinen van Bergen Aan zee.)

Marsha en ik spraken verder over verschillende mensen, organisaties en boeken in ons werkveld.

De laatste vraag die ik Marsha stelde was: “heb jij een goed onderwerp voor mijn blog”?
“Dat is een goede vraag was haar antwoord”!  Er is zo ontzettend veel om over te schrijven!

Waarover zal ik schrijven?

De onderwerpen die ik eerder terug kreeg uit een enquête die op dit moment de ronde doet, zijn: “schuld, onvermogen, loyaliteit, scheiden en vriendschap, angst, emoties, beslissingen, scheidingsritueel, teleurstelling, trauma’s, verantwoordelijkheid…
Deze onderwerpen zullen de komende maanden mijn blogs bepalen en jij kunt hieronder, bij “geef een reactie” onderwerpen toevoegen.

Ouders laat je helpen!

In dienst van je toekomst en dat van je kinderen.
In mijn “Boek” en bij “Gratis wijsheid” vind je veel informatie! Doe er je voordeel mee.

Hartelijke groet Anne Buiskool