Wat is dat toch, al die mensen en dan vooral ouders in een scheidings-situatie die het zellef willen doen? Dat zijn er momenteel héél veel. En helaas zijn er veel ouders die achteraf zeggen: “had ik dat maar eerder geweten, was ik daar maar op gewezen”.
Had ik maar eerder hulp gevraagd, dan waren mijn kinderen niet zo belast. Voor de ouder die dat nu zegt is het te laat, al valt er achteraf beslist nog eer te behalen. Voor de ouders die zich net af beginnen te vragen wat ze kunnen doen, voor hen die middenin de afwikkeling van hun scheiding zitten, voor ouders die het niet meer weten, voor die ouders is het niet te laat.

Veel doorverwijzingen
De afgelopen vier maanden hebben aardig wat vrienden en collega’s ouders in scheiding naar mij door verwezen. Mond tot mond reclame heet dat:-) Ik schat zo tussen de vijfentwintig en dertig ouders. Uiteindelijk is er bijna niemand via die weg bij mij terecht gekomen. Natuurlijk dacht ik: “is er iets wat ik niet goed doe” en natuurlijk leer ik van de feedback en ontvang ik die graag (ook als het wat minder leuk is:-)
Er was iets anders aan de hand. Het virus “Zellef doen” waart rond. Bij navraag, voor zover ik nog wist om wie het ging, heeft het merendeel van de ouders een verhaal. Een reden waarom ze niet mijn 100 gratis tips hebben aangevraagd, een reden waarom ze niet ingegaan zijn op een gratis eerste gesprek. Niets te verliezen toch? Of toch wel?

Redenen en argumenten waarom men niet naar mij toekwam.
Ikke zelluf doen staat op nummer 1
De tijd is nog niet rijp.
Ik ben er nog niet aan toe.
Ik hou niet zo van praten met een vreemde.
Het gaat best goed nu.
Dat kost handen vol met geld
Hoe weet je dat iemand goed is?
Ik heb er geen tijd voor
Ik ben bang dat het niets oplevert.
Ik ben niet zo van “samen”
Ik schaam me voor mijn situatie.
Ik voel me schuldig.
Ik moet het toch zelf oplossen.
De vuile was buiten hangen doe je niet!

Helpen en geholpen worden
Niet voor iedereen is het vanzelfsprekend om hulp te vragen of om hulp te aanvaarden. Hulp geven doen we graag! O, maar wacht eens even, dan vinden die andere mensen het, net als ik, dus helemaal fijn om te helpen!!! Toen ik voor het eerst over deze manier van kijken hoorde realiseerde ik me dat ik nooit zo dacht. 
Met alle respect, want soms duurt het even voor je er aan toe bent om hulp te vragen. Weet dus dat er veel meer mogelijk is als je vraagt of iemand met je mee wil kijken. Dat kan een buurvrouw zijn, een vriend, een collega of een professional zoals ik:-)

mij het zelf te doen

 

 


Heb compassie naar elkaar. Soms is het even niet anders
Hoogst waarschijnlijk komt “ikke zellef doen” van een vader of een moeder die emotioneel is, die in de klem zit. Een ouder in nood met gevoelens, ideeën en meningen, angsten, verlangens en nog een heleboel meer. Een mens die spreekt vanuit  herinneringen en vanuit pijn. Deze mens is niet helder en spreekt vanuit een reactiepatroon in plaats vanuit een heldere geest met een open hart, hier en nu. Daar kan deze mens op dat moment zelf niets aan doen. Heb alsjeblieft compassie met jezelf als je zo’n ouder bent. Heb alsjeblieft compassie met  ouders in scheiding als je een buitenstaander bent. Lichaam en geest zijn zo geïnformeerd. Er is op dat moment niets anders voorhanden dan eeuwenoude overlevingsmechanismen, overgegeven van generatie op generatie. Ingegeven door familie afspraken en cultuur. Helaas komen dan vaak niet de meest wijze antwoorden van zo iemand. Je zou het misschien graag anders willen, maar het is niet anders. Erg ongemakkelijk!
Voor alle duidelijkheid. Ik heb het hier over ouders die gewoon even de weg kwijt zijn. Daar is niets mis mee en de meeste mensen maken zo’n periode mee in hun leven. Daar groeien we van!

Zellef doen, maar niet alleen
Degene die zegt: “ik wil het zellef doen maar niet alleen”, spreekt vanuit de situatie nu. Overziet enigszins wat er nodig is en dan speciaal voor de kinderen. 
Deze ouder zegt: “ik wil het heft in handen nemen, maar ik weet niet hoe. Wil je me daarbij helpen”. Het is een megagroot verschil of je keuzes maakt vanuit een heldere geest en een open hart of vanuit overleven en reageren vanuit oude gewoontes en herinneringen.  Begrijp je dat?  Begrijp je dan ook waarom het zo belangrijk is dat we onszelf oefenen in het aanwezig blijven in het moment?

Nu
Eigenlijk is er niets anders dan het moment nu, ook vóór,  tijdens en na een scheiding. Maar ja, hoe kom je daar als je een vat vol emoties bent, als je rond moet zien te komen en jezelf eigenlijk in drieën moet opdelen om alles gedaan te krijgen wat er op je bordje ligt?
Inzicht krijgen in emoties, gevoelens en reactiepatronen, samen met meditatie-vormen, kan daar erg behulpzaam bij zijn. Nee hoor, niets zweverigs aan. In mijn volgende blog zal ik je wat voorbeelden geven zodat je kunt ervaren wat het verschil is tussen een antwoord en een reactiepatroon. Dan vertel ik ook over  het verschil tussen keuzes maken vanuit een bezette geest en keuzes maken vanuit een heldere geest met een open hart.

Hoe kijk jij aan tegen zellef doen en terugtrekken, en zellef doen met hulp?
Ik ben benieuwd naar jouw verhaal, jouw ideeen en jouw bijdrage.
Je antwoorden kun je kwijt in het veld hieronder

In Afrika zeggen ze: “ik ben omdat wij zijn”.