Als je niet naar je (aanstaande) ex kunt luisteren is de impact groot, zo groot dat ik met zekerheid kan zeggen dat jullie kind er last van heeft. En als we aan de kinderen komen …dan doet dat zeer…. auw.

Zijn ouders vaak bereid om te leren? Ben jij dat ook?

Ik weet het nog heel goed, het is nu zo’n 15 jaar geleden.
Ik zat in de stoel, zo’n grote ronde waar je helemaal in weg kan kruipen.Ik zal het nooit vergeten.
Mijn dochter op schoot met haar gezicht naar me toe, geleund tegen mijn opgetrokken knieën, en ik masseerde voor me uit starend haar voetjes.

Ik weet nog precies hoe de kamer eruitzag, hoe het licht van de zon naar binnen scheen. Ik keek naar buiten en voelde me ongelofelijk verdrietig, verward, wanhopig, boos. Hij had een einde aan onze relatie gemaakt. Hij met wie ik mijn leven deelde op zoveel vlakken. Hij met wie ik een dochter had.

Ik keek naar onze dochter en weer naar buiten. Plotseling, nee het ging echt niet langzaam, besefte ik dat mijn gedrag en hoe ik me voelde zou gaan bepalen wat onze dochter mee zou krijgen. Wat voor moeder wilde ik zijn? En was het waar dat hij er een eind aan had gemaakt? Was het niet zo dat we beiden zagen dat deze relatie niet meer vruchtbaar was en dat hij dit als eerste had gezegd?

Daar in die stoel nam ik het besluit dat het mijn verantwoordelijkheid was om ervoor te zorgen dat ik om leerde gaan met hoe ik me voelde. Wat er tussen hem en mij gebeurde, daar mocht zij geen last van hebben.

Ik zal niet zeggen dat ze geen last van ons gehad heeft. Ze heeft beslist het een en ander meegekregen waar ik niet trots op ben. Als ik terugkijk, dan ben ik dankbaar dat ik met hulp en met de mensen om me heen, waaronder de vader van onze dochter, erin geslaagd ben om respectvol ouderschap vorm te geven. Een van de redenen dat het boek “Hoe vertellen we het de kinderen”, Respectvol scheiden als nieuw begin geschreven moest worden.

Vandaag geef ik je het Kompas dat in de vorm van een boekenlegger achterin mijn boek zit.
Hoe werkt het kompas van RESPECT?

Het Kompas geeft handvatten om Respectvol te luisteren, te praten, met jullie beider emoties om te gaan en om in contact te blijven.
Wat het kompas ook doet is je helpen om eerlijk te worden en samen te werken.

Wil je het boek kopen? Het is als boek en als e-book beschikbaar voor €24,50 en €14.00) via de website Hoe vertellen we het de kinderen

Het boek is ook als e-book in het Engels beschikbaar op dezelfde website. €9,95

Binnenkort verschijnt een gratis e-book met een aantal onderwerpen uit het boek. Wil je dit e-book ontvangen, schrijft je dan in voor de 100 gratis tips voor ouderschap en scheiding of blijf nog even ingeschreven staan, dan krijg je het gratis e-book “Hoe vertellen we het de kinderen” binnenkort automatisch thuisgestuurd.

Heb je vragen? Wil je wat vertellen, schrijf mee onder dit artikel.

 

 

 

p.s Ik spreek meestal niet over exen… de vader of moeder van je/mijn kind (naam) vind ik een stuk vriendelijker.
Anne Buiskool
anne@goedgescheidenouders.nl