Er zijn natuurlijk veel meer mogelijkheden dan twee om je emoties richting te geven. Vandaag staan meditatie en begrip centraal om jou te helpen omgaan met de emoties die je tegenkomt. Jouw ervaring en het begrip dat je hebt van je emoties, creëert wellicht verdriet in jouw leven en in de levens van de mensen om je heen.

Scheiden gaat vaak gepaard met emoties
En voor jou is het een grote uitdaging om daar mee om te gaan.
Dat was het voor mij ook. Ik had tijdens mijn scheiding, meer dan tien jaar terug graag de uitleg gekregen die ik jullie nu ga geven.

Mogelijkheid 1: Meditatie geeft je de kans om emoties te begrijpen. (actie)
Mogelijkheid 2 Begrijp je emoties, ze brengen je bij verantwoordelijkheid. (inzicht en actie)

Deze zinnen omvatten inzichten waar we in onze cultuur over het algemeen niet mee opgegroeid zijn. Die inzichten vragen om actie in jouw dagelijkse leven. Ben jij nieuwsgierig wat deze twee zinnen kunnen betekenen voor jouw omgang met emoties? Lees dan verder.

Mogelijkheid 1 Mediteren
Meditatie kan leiden tot een rustige geest en dan ervaar je emoties op een andere manier, dan wanneer de geest bezet is met gedachten. Er zijn actieve meditaties en meditaties waarbij je zit of loopt. Ook afwassen kan bijvoorbeeld als aandachtsoefening een vorm van meditatie zijn. Uiteindelijk kan alles meditatie zijn, het leven zelf.
Jouw scheiding zou wel eens respectvoller kunnen verlopen wanneer je meditatie in je leven brengt.

Ben je bezet of ben je beschikbaar?
Meditatie is niets anders dan volledig aanwezig zijn met wat er is. Hier en nu. Wanneer je geest bezet is, kunnen emoties je overweldigen en is het vaak moeilijk om rustig te blijven. Overtuigingen en concepten ontnemen ons de betekenis van dieper inzicht. Door het loslaten van onze gehechtheid aan onze overtuigingen en mythen, tenminste zolang we mediteren, kunnen we andere ervaringen krijgen. Veel en vaak mediteren levert een rustige wakkere geest op.

Waarom mediteren?
Weten waarom je mediteert is belangrijk. Een consistente beoefening van meditatie is een van de belangrijkste stappen die je kunt nemen om wakker te worden. Dan kan er een verschuiving plaatsvinden van egocentrisch naar wereldcentrisch. Dan kunnen emoties begrepen worden en komen er, wanneer er bijvoorbeeld een conflict is, wijzere, meer volwassen antwoorden uit jouw mond in plaats van reactiepatronen.
Dan handelen we vanuit mededogen naar onszelf en anderen.

mediteren monk (300 x 310)

Mogelijkheid 2 Begrijp je emoties
Jouw emotie bevat informatie die je eerder niet begreep en niet zag. Dat levert je een nieuwe ervaring en nieuwe mogelijkheden op. Emoties zijn niets anders dan je andere zintuigen. De functie van emoties is om informatie aan je bewustzijn te geven, net zoals een geur een geluid of een smaak. We hebben altijd, bewust of onbewust, onze reacties op onze gevoelens gekozen. Woede, schaamte of andere pijnlijke emotionele reacties zijn verwarde, onvolwassen reacties op echte zorg/betrokkenheid. Kun je dat herkennen?

Een voorbeeld

Ouders met een dochter van drie : het is zomer. De vader is vergeten om het dekzeil van de vijver terug te leggen. De moeder is woedend en schreeuwt dat hun dochter wel had kunnen verdrinken. Ze laat duidelijk weten wat ze er van vindt. Antwoord 1: De vader begint te schreeuwen en verwijt haar dat zij het laatst ook vergeten was. De ruzie duurt voort. Antwoord 2 De vader schrikt, hoort de zorg van de moeder naar hun dochter en zegt dat hij ook geschrokken is van het feit dat hij het vergeten is en dat hij zijn zorg met haar deelt.
Zie en ervaar je het verschil?

tornado-310431__180Compassievol handelen
Emoties zijn er in vele soorten en maten én geven ons dus informatie.
Wij kunnen, met voldoende inzicht en meditatie, negatieve emotionele reacties omzetten in wijs en compassievol handelen. Negatief reageren op onze emoties en gevoelens is primair een filosofisch probleem. De onaangename, problematische, negatieve gevoelsreactie is het resultaat van een verwarde filosofie. Juist begrip van onze emoties kan er voor zorgen dat  ons emotioneel ongemak een geschenk, een gereedschap en een bron wordt. Je zou kunnen zeggen dat we op deze manier ons eigen lijden kunnen verlichten.
Er is natuurlijk veel meer te zeggen over dit onderwerp, maar voor nu is het genoeg.

Met dank aan Jun po Roshi voor het gebruik van de trainings-handleiding.

Een vraag aan jou
Wat kun jij ons vertellen over het omgaan met (jouw) emoties? Al of niet gerelateerd aan meditatie”
Vragen zijn ook welkom.
Je bijdrage kun je kwijt in het veld hieronder.

Als dank voor je antwoord kun je kiezen tussen 2 cadeautjes:
1 Een skypecall van een kwartier, waarin jij met mij in gesprek gaat over emoties.
2 Een skypecall van een kwartier over mediteren, waarin je vragen kunt stellen.

Wanneer je deze blogs automatisch wilt ontvangen, dan kun je je inschrijven op de website. Je ontvangt dan tweemaal per maand een mailing met blogaankondiging en éénmalig 100 gratis tips over ouders en scheiding.
Zegt het voort.
Anne