Stel, je bent boos op je (toekomstige) ex-partner.
Niet zo vreemd, want het liep niet goed tussen jullie.
Hoe ga je bewust om met je scheiding ten opzichte van je kinderen?
Wat voor voorbeeld wil jij je kinderen geven als jullie uit elkaar gaan?
Wat is bewust scheiden/uit elkaar gaan?

Waar gaat het je om?

Heb je de tijd om je af te vragen wat voor zorg of betrokkenheid er achter je boosheid schuil gaat? Kun je de boosheid die je ervaart parkeren, om op een later tijdstip te onderzoeken wat de boosheid je te vertellen heeft?
Waar gaat het jou werkelijk om?
We hebben een keuze hoe we omgaan met onze boosheid.
Bewust scheiden vraagt om dat soort keuzes.

Gelijk of geluk?

In gesprek met scheidende ouders vraag ik hen of het hen om gelijk of om geluk gaat. De volgende vraag is, om alle aannames, ideeen, veronderstellingen, meningen en oordelen over henzelf en de ander opnieuw te bekijken en als het even kan los te laten. Dat vinden veel ouders moeilijk, want ‘hij heeft toch…’ en zij was toch’ en ‘ik heb toch’…

Neem tijd, het scheidings-proces zal sneller verlopen.

Ouders die bewust scheiden, zijn bereid om met compassie te kijken naar hun eigen gedrag en naar het gedrag van de ander. Door tijd te nemen voor obstakels die er tijdens de scheiding zijn, kun je als ouder veel ontdekken. Er hoeft niets goed gepraat te worden. Er kunnen dingen gebeurd zijn die erg pijnlijk en niet oké zijn.
Hoe we daar mee omgaan, met wat al is gebeurd, maakt het verschil.

Geschiedenis

We nemen onbewust gewoontes, familietragedies, patronen, aannames en ideeen mee uit het nest waar we vandaan komen. De familie-achtergrond en de culturele achtergrond komen zo het huwelijk van vier kanten in. We zijn niet alleen getrouwd met die ene persoon en dat beseffen veel mensen niet.
Wanneer we erkennen dat we bepaalde gewoontes niet ondersteunend vinden in een relatie, de opvoeding, het werk,  dan beginnen we te zien dat we ons verder kunnen ontwikkelen, dat we een volgende stap mogen en soms moeten doen.  Zoek je een plek waar je je persoonlijke ontwikkeling op kunt pakken? 

Werk aan de winkel (voor jezelf en voor de kinderen)

Hoe je het ook wendt of keert, jezelf ontwikkelen, bereid zijn om te leren, te vallen en weer op te staan stelt je als ouders in staat om een voorbeeld van groei en ontwikkeling voor je kinderen te zijn.
We zijn bang om te falen omdat het dan lijkt alsof  we niet goed zijn. Wat nu als” failing forward” de standaard wordt? Het verschil dat de kinderen zien en meemaken heeft grote invloed op hun eigen kijk op conflicten en hoe ze zelf met conflicten om (zullen) gaan.

Voor altijd verbonden door ouderschap

Wat is bewust scheiden/uit elkaar gaan en hoe ga je als geliefden uit elkaar, met het besef dat je als ouders voor altijd met elkaar verbonden bent en blijft. De kwaliteit van het ouderschap door een bewuste scheiding, is van levensbelang voor de kwaliteit van het leven van je kinderen.
Stilstaan bij deze bijzonder ingrijpende gebeurtenis, bijvoorbeeld met gesprekken, met een ritueel of een ceremonie kan je als ouder helpen om die overgang bewust te maken.

Conclusie

Bewust scheiden kan een zegen zijn voor kinderen en kent veel voordelen.
Rust, gehoord en gezien zijn, leren hoe je constructief met conflicten om kunt gaan. Geen loyaliteitsconflicten.

Vraag:

Wat zijn volgens jou de voordelen van bewust scheiden en wat is bewust scheiden/uit elkaar gaan?
Heb jij ervaringen of ken je de situaties van ouders uit je omgeving. Zou je hieronder  willen vertellen wat jij weet, wat je ziet, wat je vindt, zodat ook andere ouders wat hebben aan jouw ervaringen, inzichten en wijze lessen.

Regelmatig verschijnt er een blog op deze website.
Heb je onderwerpen waar ik over kan schrijven?
Heb je vragen?
Stuur me een bericht via de mail of via het contactformulier.

Meer artikelen lezen? Dat kan hier, maar ook op het platform MIES (Mens In Een Scheiding), waar je menselijke scheidingsverhalen opdoet.

Ga naar “Gratis wijsheid” op de website, voor 100 tips, een uittreksel van mijn boek, een verhaal over pijn en liefde in relaties en meer. Wil je mijn hulp inschakelen?
Laat me dan weten wat ik voor je kan doen.

Hartelijke groet
Anne Buiskool