Vandaag trouwt mijn ex en ik vier het feest mee, net als mijn moeder, de oma van onze dochter.

Lessen in liefde en relaties. Dat zijn in onze maatschappij nou niet echt de lessen die we krijgen als we opgroeien. Tenminste, onbewust nemen we over wat we zien van onze ouders en wat we nadoen vanuit onze cultuur, maar echt bewust leren wat een relatie kan zijn..?

De bloemetjes en de bijtjes

Ik heb me vaak erg ongemakkelijk en onhandig gevoeld als ik er niet uit kwam in mijn relaties.
Als ik terugkijk dan koos ik er vanuit gewoonte vaak voor om me terug te trekken in de natuur, want al die beestjes en plantjes waren veel gemakkelijker om mee om te gaan!

Onpersoonlijk, niet alleen van mij, geen drama, maar een uitdaging.

Ik herinner me nog goed een nacht dat ik laat thuiskwam en dat ik overvallen werd door gevoelens van onrecht, boosheid, pijn, verdriet en wanhoop. We waren toen net uit elkaar.
De emoties waren zo sterk, dat ik paniek voelde en besloot om, zo laat als het was, iemand op te zoeken bij wie ik me veilig voelde.
Wat deze persoon toen deed zal ik nooit vergeten en zal altijd een van mijn grote levenslessen blijven. Hij zag mijn paniek, voelde mijn boosheid, mijn verdriet. Niets daarvan hoefde weg.
Hij vroeg me om te gaan zitten en om mijn ogen te sluiten.
En…hij begon een verhaal te vertellen dat zo beeldend was dat ik er meteen in meeging. Een verhaal van vrouwen van over de hele wereld, door de eeuwen heen. Vrouwen die pijn hebben,  lijden, vrouwen die strijden, vrouwen die kinderen baren, vrouwen die geweld doorstaan, sterke vrouwen, vrouwen die rouwen om een verloren kind, vrouwen die verlaten worden, vrouwen in oorlog, Vrouwen die elkaar opzoeken.

Ik zag een schakering aan vrouwen aan mij voorbij trekken en de tranen stroomden over mijn wangen. Ik ontspande en zag dat we met zovelen waren en altijd zullen zijn. Ik was niet alleen. Dit gebeurde niet alleen met mij en niet alleen nu.

Deze ervaring en de inzichten die er uit voort kwamen …

hebben me enorm geholpen om verantwoordelijkheid te nemen. Stap voor stap hervond ik wat de bedoeling was van mijn leven. Nu kan ik ook zien dat het “onpersoonlijk” maken van mijn verhaal, me geholpen heeft om beschikbaar te blijven voor onze dochter.
En na zoveel jaar vier ik vandaag feest omdat mijn ex gaat trouwen.
Ik ben blij voor hem, voor haar.
Ik vind het heerlijk om te ervaren dat het leven daarmee uitgebreider en groter wordt.
Nieuwe vormen die passen bij onze relatie zijn een gezond voorbeeld voor onze dochter.

Waar liefde stroomt is het hart open en hoeft de verbinding niet verbroken te worden.

Wat is jouw verhaal rondom scheiding en duurzame relaties? Zou jij er bij willen zijn, voor de kinderen, voor jezelf?
Maak gebruik van het antwoordveld hieronder.

Ik zie je bijdrage met veel plezier tegemoet.