Welkom wakkere lezer. Nee dit is geen fout en ja ik wil hier echt een statement maken.
Sinds afgelopen week zeg ik af en toe: ik doe aan feestscheidingen! Wát zeg ik? Ja feestscheidingen. Ik help ouders om respectvol te scheiden. Hoe beter je dat als ouders doet, hoe groter de kans dat er een goede basis voor de kinderen wordt gelegd om opnieuw te beginnen met de rest van je leven.

De leiding nemen
Wie tijdens het scheidingsproces de leiding neemt over zijn/haar leven en dat van de kinderen, doet het beter dan wanneer hij/zij naar de ander blijft wijzen en zichzelf slachtoffer maakt. De kans dat je er dan samen een vriendschapsrelatie en een collega-ouderschapsrelatie* aan over houdt is veel en veel groter.

Geen feest
Nee, het is over het algemeen geen feest wanneer je gaat scheiden. Toen de vader van mijn dochter en ik uit elkaar gingen was dat ook niet aan de orde. Ik was boos, verongelijkt en toch echt het slachtoffer van… Dat duurde niet heel lang. Ik realiseerde me al vrij snel, weliswaar met de hulp van anderen, dat dit een kans was om opnieuw te kijken naar wat ik met mijn leven wilde. Ook de vraag: hoe wil ik mij tot de vader van mijn dochter verhouden, bracht me vrij snel terug naar de realiteit van het dagelijkse leven. Verder vroeg ik me af: wie ben ik en wie wil ik zijn? Wat voor moeder wil ik zijn voor mijn dochter? 

Op weg naar een nieuw leven.
Als ik het over een feestscheiding heb, dan heb ik het over een proces, een reis, waarbij de uitkomst is dat iedereen het leven weer als een feest kan zien met nieuwe uitdagingen, nieuwe vormen en nieuwe verhoudingen.
De leiding nemen in dat proces betekent niet dat je sterk moet zijn of over je heen moet laten lopen. Het betekent dat je alles wat je in dat scheidingsproces tegenkomt aanvaardt en toegestaat. Bij alles wat je tegen komt kun je jezelf de vraag stellen: wat betekent dit voor mij en mijn kinderen en wat kan ik hiermee?

Verantwoordelijkheid
Liefdesverdriet, woede, wanhoop, en nog veel meer emoties en gevoelens kunnen informatiebronnen worden, die je helpen verwerken, helpen om nieuwe keuzes te maken of om los te laten. Steeds opnieuw zoek je naar het juiste antwoord voor jou en voor je kinderen. Iedere stap vraagt om ver-antwoorde-lijk-heid.
Hieronder geef ik je vier tips waarmee je weer de leiding over jou leven kunt nemen.

vier tips

Vier tips om respectvol te scheiden
Tip 1 Sta toe dat scheiden een ongelofelijke hoeveelheid pijn en ongemak met zich mee kan brengen en dat er allerlei onvoorziene zaken boven zullen komen. Maar zwelg er niet in.
Tip 2 Richt je aandacht naar binnen in plaats van naar buiten. Niet de ander maar jij staat aan het begin van jouw leven nu. Wat voel jij, wat wil jij met jouw leven en dat van de kinderen?
Tip 3 Neem de leiding. Wacht niet af, reageer niet vanuit een patroon, maar kom pro-actief met voorstellen en wensen. Open je hart en ga door, net zolang tot dat je, naar jouw idee alles gedaan hebt wat jij kan doen.
Tip 4 Luister. Luister echt! Dan ontmoeten jullie elkaar en zal er een nieuwe verbinding ontstaan. Niet gebaseerd op het verleden, maar op dat wat er nu plaatsvindt. Luister goed, je zult nieuwe dingen horen. Er zijn ook nieuwe dingen te vertellen en te vragen. Mocht je dat niet lukken, vraag er dan bijvoorbeeld een mediator bij.

Scheiden als kans
Met “scheiden doet leiden” wil ik een pleidooi houden om scheiden als een kans te gaan zien.
Uit elkaar gaan betekent per definitie dat je ieder je eigen weg gaat, dat je samen je weg als ouders gaat en dat je een keuze hebt welke kwaliteit je je kinderen geeft ondanks of juist dankzij de scheiding.

just divorced

Een voorbeeld
Ik weet nog dat ik jaren geleden ontroerd en geraakt was toen een kennis me vertelde dat ze hun boerderij in tweeën hadden gedeeld. Zij woonde aan de ene kant en hij aan de andere kant, zodat de kinderen hun eigen kamers konden houden. Dat was mogelijk, omdat ze zich los van elkaar én samen verder ontwikkelden.

Tot slot
Wat zou het fantastisch zijn als al die papa’s en mama’s die gaan scheiden heel even verlost zouden zijn van hun pijn uit verleden en heden. Misschien wordt de toekomst dan nu geboren. Goed, bewust, met respect en aandacht scheiden vraagt van jou dat je de pijn, het verdriet en de boosheid een plek weet te geven. Met vallen en opstaan, aanvaarden en toestaan, leer je de lessen die nodig zijn om weer een nieuw leven op te bouwen. Hoe beter je dat als ouders doet, hoe groter de kans dat jullie een goede basis geven aan je kinderen. En… je moet het zelf doen, maar je hoeft het niet alleen te doen.

falling appart (1)

Meeschrijven?
Bij deze vraag ik je om een reactie te schrijven.
Hoe denk jij dat je leiding kunt nemen?
Schrijf het in het reactieveld onder deze blog.

Voor alle ouders die hier stappen in willen zetten: t/m 15 januari geef ik bijna 50% korting op mediation en relatie gesprekken. Het eerste gesprek is gratis.

*De term collega-ouders komt van Jocelyn Weimar. Zij schreef onlangs het boek; “Eerst gehuwd, nu collega ouders”. Een aanrader, evenals haar andere boeken.