Partners worden niet geboren, je groeit naar partnerschap toe. Ouders worden ook niet geboren, je groeit naar ouderschap toe. Als partners door een scheiding hun partnerschap loslaten en de overstap naar ouderschap maken vraagt dat evenveel toewijding als bij trouwen en je voorbereiden op de geboorte van een kind. Dat vergeten we vaak, of dat kennen we niet. De bijna automatische neiging om ons af te wenden van pijn en ongemak leidt er dikwijls toe dat we deze fase niet goed verwerken of afronden.

Een scheidings-ceremonie of scheidings-ritueel
Een ceremonie of ritueel is geen wondermiddel en ook geen op zichzelf staande gebeurtenis. Om een ceremonie of ritueel te doen zal je eerst stil moeten staan. Wat wil je afsluiten? Is alles gezegd, zijn er losse eindjes? Welke vorm van ouderschap is belangrijk voor de kinderen? Omdat ook in deze fase nog pijn en ongemak naar boven kunnen komen, is iemand die je hierin begeleid geen overbodige luxe. Welke vorm je de ceremonie geeft en wat je wel en niet zelf doet, hangt helemaal af van de ontwikkeling die je doorgemaakt hebt tijdens het scheidings-proces. In een voorgaande blog schreef ik al over het belang van een scheidings-ceremonie of rituelen.

Hier volgen twee ideeën met variaties, voor een gezamenlijke ceremonie of een individueel ritueel.
Idee 1: Een scheidings-ceremonie
Een scheidings-ceremonie kan met of zonder familie, met of zonder kinderen. De ceremonie bestaat uit door jouw gekozen vormen en rituelen waar je je helemaal goed bij moet voelen.

Met z’n tweeën
Kies je voor een scheidings-ceremonie samen, dan kun je bijvoorbeeld een portret of een tekening van jullie samen met een schaar doormidden knippen. Ieder neemt dan het eigen deel mee. Een andere vorm is het samen aan één kant van een deuropening gaan staan met de intentie dat je je wilt zuiveren van de laatste gedachten, gevoelens en emoties die je weerhouden om respectvol ouderschap voort te zetten. Zodra je de deur doorstapt laat je de oude overtuigingen los en spreek je naar elkaar uit dat je verantwoordelijkheid zult nemen voor jouw aandeel in respectvol ouderschap. Naast het uitspreken van geloftes van wederzijds respect en mogelijk het teruggeven van de ringen, kun je ook een moment nemen om terug te blikken op jullie tijd samen. Wat komt er in dat moment omhoog. Geef elkaar je inzichten.

DSC04913 (400 x 267)

Een foto van de kinderen
Je kunt daar een foto van de kinderen bij nemen om te bekrachtigen dat je er voor hen bent, ook als jij het even lastig hebt. Aan de andere kant van de deur ga je tegenover elkaar staan en vertel je elkaar waar je dankbaar voor bent en waarom jij gekozen hebt voor deze stap. Vertel de ander waar jij naar toe gaat. 
Wat jou weg is en welke plek de ander daar nu inneemt. Dit kun je samen doen of onder leiding van iemand die jullie helpt. De weg naar deze ceremonie toe, is net zo belangrijk als de ceremonie of het ritueel zelf.

Scheidings-ceremonie in beeld
Op de pagina scheidings-ceremonies vind je het verhaal van Irma en Thony. Zij hebben beiden ervaren dat ze emoties en oude gebeurtenissen op een diep niveau los konden laten.
Op de vraag: “wat is er veranderd na de ceremonie?” antwoordde Irma: “ik voelde mij na de ceremonie opgelucht en ik merkte dat ik echt een punt achter onze relatie als geliefden had gezet. Ik voel me nu alleen nog verbonden met hem als ouder. Ik ervaar meer openheid naar mijn nieuwe partner. Ik voel mij opgelucht dat ik eindelijk oprecht tegen de vader van mijn kinderen kon zeggen dat het me spijt dat ik hem gekwetst heb. Ik kon het ook aan de kinderen merken. Hoewel ze er niet bij zijn geweest, was het net alsof ze ook voelden dat er iets nieuws was”.

Met familie en vrienden
Wanneer de ceremonie met vrienden en familie gedaan wordt, geeft het ook gelegenheid aan je dierbare relaties om zich opnieuw tot de situatie te verhouden. Ze hebben het trouwen met jullie gedeeld, zijn betrokken geweest bij jullie leven en bij jullie kinderen en kunnen zich op deze manier opnieuw met jullie verbinden.
Je bent hiermee ook een voorbeeld voor je kinderen en voor de mensen om je heen. Zij zien en ervaren dat het mogelijk is om in harmonie samen te werken na een scheiding. De kinderen kun je tijdens de scheidings-ceremonie, indien van toepassing, bijvoorbeeld een aantal geschenkjes geven die van belang zijn voor de beide plekken waar ze voortaan zullen wonen. Denk daarbij aan een foto van de andere ouder in de kinderkamer. Een tweede set sportkleren zodat deze niet heen en weer gesleept hoeft te worden. Een kalender voor op beiden plekken zodat voor de kinderen helder is hoe hun nieuwe leven eruitziet.

Idee twee: Een ritueel voor jou alleen
Je bent gescheiden. Alle officiële, formele zaken zijn geregeld, het ouderschapsplan geeft jou en je kinderen structuur, je hebt een nieuwe woonplek, maar ergens voel je dat je nog stil wilt staan bij dit moment. Het kan zijn als voorbereiding op een gezamenlijk moment, het kan ook zijn dat dat niet mogelijk is, dan kun je er voor kiezen om zelf een ritueel te doen.

Stilstaan
Neem de de tijd en zorg dat je niet gestoord wordt. Mijmer, contempleer en reflecteer over jouw tijd met deze man of vrouw, de andere ouder van je kind of kinderen. Deze fase gebruik je om los te laten, dankbaar te zijn voor wat goed was en om de dingen op te pakken die nog niet af zijn. Voorafgaande aan een gezamenlijk moment of puur voor jezelf geef je antwoord op de volgende vragen:

  • Wat was de essentie van ons huwelijk?
  • Waarom zijn we uitelkaar gegaan?
  • Wat heb ik geleerd?
  • Hoe zie ik hem/haar als vader/moeder van mijn kinderen?
  • Waar ben ik dankbaar voor?

Je kunt zelf vragen toevoegen.

Antwoorden
De antwoorden schrijf je op verschillende papiertjes, al of niet met foto’s, tekeningen, plaatjes. 
Vervolgens verdeel je de papiertjes in twee stapeltjes. Het kan zijn dat een papiertje in beide stapeltjes hoort.

Stapeltje 1 geeft antwoorden op vragen waar jij zelf nog mee aan de slag gaat.
Stapeltje 2 geeft antwoorden op vragen die je graag wilt delen met je ex-partner.

Schrijf de belangrijkste inzichten in een schrift, dagboek of waar jij wilt, neem daarna alle papiertjes en begraaf of verbrand deze op een voor jou passende manier.
Kies daarna uit je aantekeningen wat wil jij de ander wilt laten weten, wat wil jij geven als jullie een gezamenlijk ritueel doen? Doe je geen gezamenlijk ritueel, dan is de keus aan jou wat je met deze informatie doet. Je kunt ook een brief schrijven. Geven staat centraal.

Er zijn nog honderden rituelen en ceremonies samen te stellen op basis van oude overleveringen uit diverse culturen. Binnenkort verschijnt op deze website een E-boek over Scheidings-ceremonies en rituelen.
Jij kunt het precies zo groot en zo klein maken als bij jou past.

Is deze informatie inspirerend?
Heb je inzichten of ideeën gekregen?

Laat het ons weten onder deze blog.
Stel je vragen en deel je ervaringen.
Misschien wordt jouw ritueel meegenomen in het e-boek.
Als dank voor het schrijven van een reactie help ik je graag met een skype-call. Samen kijken we dan wat jij nodig hebt om je relatie goed af te ronden en je ouderschap gezamenlijk op te pakken.

Tot de volgende keer
Anne Buiskool