Kan de basis die jullie nu hebben als samenwerkende ouders het aan dat de kinderen straks met je partner (en misschien met zijn of haar nieuwe partner) op vakantie gaan? Kan je het aan dat je de kinderen veel langer dan gebruikelijk niet ziet?

Hoe regel je wie wanneer de vakantiespullen mee mag nemen? Want die ene tent kan natuurlijk maar 1 keer mee!

Ouderschapsplannen worden gemaakt om ervoor te zorgen dat afspraken en afstemming soepel verlopen.

Een ouderschapsplan is echter ook werk in uitvoering en dient aangepast te worden als dat voor de kinderen of voor de ouders nodig is. In het ouderschapsplan waar ik graag mee werk, is het volgende stukje over bemiddeling opgenomen:

De ouders roepen de hulp in van een wederzijds vertrouwde tussenpersoon wanneer dit nodig is. Bijvoorbeeld wanneer de communicatie tussen de ouders stroef verloopt. Elke ouder kan hiervoor het initiatief nemen bijvoorbeeld als de zomervakantie nieuwe vragen oproept. 

De ouders beschouwen de volgende personen als wederzijdse vertrouwde persoon:………….. ……………… Dit kan de mediator zijn die jullie geholpen heeft, een vertrouwenspersoon die onpartijdig is of iemand die jullie daarvoor vragen.

Ik word regelmatig gevraagd om even mee te kijken als ouders er samen niet uit komen. Dan is vaak één keer samenkomen al genoeg.

Vakantieperikelen kunnen aanleiding geven tot spanning. Heb je nog geen ouderschapsplan of zijn jullie toe aan het herzien van het ouderschapsplan dan heb je misschien wat aan deze tips:

Wederzijdse basisafspraken voor ouders:

Om als “collega-ouders” prettig te kunnen samenwerken is het van belang om het samen eens te zijn over een aantal basisafspraken over hoe jullie met elkaar willen omgaan. Jullie willen immers dat de kinderen zo min mogelijk last ondervinden van het feit dat hun ouders gaan scheiden of gescheiden zijn. Er kunnen zich echter situaties voordoen waarin het lastig is om op een constructieve manier met elkaar te (blijven) overleggen over de kinderen. Het kan goed zijn om, hoe de verstandhouding ook is, te kunnen vertrouwen op een basishouding, waarvan je weet dat de ander zich daaraan houden zal.

Bijvoorbeeld:

Wij zullen er voor zorgen dat…….

Als de kinderen erbij zijn, dan…….

Als het om de kinderen gaat, weet ik dat de vader/moeder van ons kind…….

Wat wij in elk geval nooit zullen doen is…….

Wat zouden wat jullie betreft afspraken kunnen zijn die bij jullie situatie passen?

Verhelderende vragen

De volgende vragen helpen jullie om alle belangen helder te krijgen:

  • Wat hebben kinderen in/na een scheidings-situatie volgens jullie nodig?
  • Als de kinderen later vertellen hoe ze jullie scheiding hebben beleefd, wat voor verhaal zouden jullie dan willen horen?
  • Wat zouden de kinderen belangrijk/fijn vinden in jullie houding als ouder na de scheiding?
  • Wat vinden jullie belangrijk in de gezamenlijke opvoeding van jullie kinderen? Denk aan normen en waarden en dergelijke
  • Waar maken jullie je ten aanzien van de gezamenlijke opvoeding het meest zorgen over?
  • Wat kan de andere ouder daarin voor je betekenen?
  • Welke ruimte kun/wil je de andere ouder bieden in zijn/haar manier van opvoeden?
  • Wat zijn, van ieder van jullie, kwaliteiten als het om opvoeden gaat, of waar ben jij goed in en waar de ander, waarin kunnen jullie elkaar aanvullen?
  • Hoeveel tijd, energie en aandacht kun/wil je steken in jullie kinderen? Denk bijvoorbeeld aan combinatie werk-privé.
  • In hoeverre ben je in staat je eigen verdriet/woede/frustratie/teleurstelling opzij te zetten? Hoe doe je dat?

Lees in deze periode vlak voor de vakantie jullie afspraken nog eens door. Of grijp de gelegenheid aan om ze samen op papier te zetten. Staat alles erin wat je nodig hebt om de kinderen straks goed op vakantie te laten gaan? Kan jullie relatie als ouders de komende maanden aan?

Jullie kunnen kiezen voor een speciale zomer-APK.

Als je die vóór 15 juli boekt, krijg je 25% of zelfs 50% korting op een verhelderend en constructief gesprek! Zodat jullie allemaal een goede zomer hebben.

Hier vind je wat referenties die je misschien net dat zetje geven
(of dat van iemand anders).

Ook voor ouders die niet gescheiden zijn gelden de kortingen op de Relatie APK.

De 25% korting is geldig t/m 15 juli. De 50% megakorting is geldig t/m aanstaande donderdag 5 juli. Inwisselen van deze actie kan t/m september 2018.
Meer informatie vind je hier.

Jouw bijdrage kun je hieronder te zetten als je mee wilt praten, iets waardevols hebt of een vraag.
Anne Buiskool 0610189786
anne@goedgescheidenouders.nl
Fijne zomer!